MAE rus: Sistemele antibalistice care vor fi instalate în România încalcă Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare

Data publicării:
Serghei-Riabkov

Toată lumea care este interesată - nu doar experţii, ci şi oamenii de rând care urmăresc ştirile de politică externă - este la curent cu recentele acuzaţii reciproce, inclusiv cele făcute publice. În principal, avem preocupări în legătură cu o serie de aspecte din comportamentul Statelor Unite privind situaţia Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF)”, afirmă Riabkov, citat de site-ul de ştiri Sputnik.

Statele Unite intenţionează să construiască sisteme antirachetă în România şi Polonia, a amintit Riabkov, subliniind că aceste instalaţii utilizează echipamente pentru lansări verticale de tip MK-41, sisteme utilizate pentru rachete cu rază medie şi lungă de acţiune - sisteme interzise prin Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare, a acuzat oficialul rus.

Washingtonul a exprimat propriile nemulţumiri privind presupuse încălcări ale Tratatului de către Rusia, dar nu au fost formulate acuzaţii specifice, a adăugat Riabkov, dând asigurări că Moscova este disponibilă dialogului cu oficiali americani.

Acordul Forţelor Nucleare Intermediare, semnat de SUA şi URSS în 1987 şi intrat în vigoare pe 1 iunie 1988, obligă ambele părţi să distrugă toate rachetele balistice şi de croazieră cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri