Pokemon Go. Utilizatorii din Bosnia, avertizaţi în privinţa câmpurilor minate

Data publicării:
Telefon Pokemon Go GettyImages-546258766

 

O asociaţie bosniacă de caritate specializată în operaţiuni de deminare, Posavina bez mina, a emis un avertisment oficial, după ce reprezentanţii ei au primit o serie de informaţii potrivit cărora jucătorii de „Pokemon Go” au început să se aventureze în zone considerate riscante, potrivit News.ro.

„Am primit informaţii că unii dintre utilizatorii "Pokemon Go" din Bosnia s-au deplasat în locuri cu risc sporit de mine de război, în căutarea unui Pokemon”, a explicat asociaţia Posavina bez mina într-un comunicat publicat pe contul ei de Facebook.

„Cetăţenii sunt îndemnaţi să nu facă acest lucru, să respecte semnele de demarcaţie a câmpurilor cu mine şi să nu se aventureze în zone necunoscute”, se afirmă în acelaşi comunicat.

Jucătorii de „Pokemon Go” îşi folosesc smartphone-urile pentru a captura în lumea reală personaje animate din acest joc, care apar pe ecranele telefoanelor lor.

Cel puţin 600 de persoane au fost ucize în Bosnia în accidente provocate de mine de război, după încheierea acestuia în 1995.

Aproximativ 120.000 de mine au rămas nedescoperite, potrivit estimărilor formulate de o companie bosniacă specializată în operaţiuni de deminare.

Pe măsură ce popularitatea jocului „Pokemon Go” a crescut tot mai mult în ultima săptămână, pe plan mondial au fost raportate numeroase accidente în care au fost implicaţi utilizatori ai jocului.

„Pokémon Go”, prima incursiune a companiei japoneze Nintendo în domeniul jocurilor destinate dispozitivelor mobile, a generat o veritabilă frenezie pe plan mondial în rândul posesorilor de tablete şi smartphone-uri, bucurându-se, la doar câteva zile după lansare, de un succes fenomenal.

Acest joc video poate fi descărcat gratuit pe dispozitivele mobile care funcţionează cu sistemele de operare Android şi iOS. Jocul, care combină franciza veche de 20 de ani cu realitatea augmentată, permite jucătorilor să se plimbe în vecinătăţi cunoscute în viaţa reală, căutând în acelaşi timp personaje din jocul „Pokémon”, pe ecranele smartphone-urilor.

Potrivit site-ului vox.com, jocul „Pokémon Go” utilizează GPS-ul şi ora afişată de telefonul mobil pentru a detecta locul şi momentul în care utilizatorii se află în joc şi generează personaje din jocul „Pokemon” care „apar” în jurul utilizatorilor (pe ecranul telefonului mobil), pentru ca aceştia să încerce să îi prindă.

Pe măsură ce utilizatorul se mişcă, mai multe tipuri de ”Pokémoni” apar în jurul lui, în funcţie de locul şi momentul în care acesta se află. Jocul îi încurajează pe utilizatori să se deplaseze şi să călătorească în lumea reală pentru a prinde ”Pokemonii” din joc. Aceasta combinaţie dintre un joc şi lumea reală cu care interacţionează este cunoscută sub numele de ”realitate augmentată”.

În apropierea unui Pokémon, telefonul mobil primeşte o notificare şi camera foto a acestuia se declanşează, făcând să apară un ”monstru” în cadrul imaginii. Astfel, utilizatorul are posibilitatea de a-şi fotografia „captura” acolo unde a găsit-o.

Jocul „Pokémon Go” se desfăşoară într-un univers populat cu creaturi exotice şi puternice - acestea pot să semene cu şobolani, şerpi, dragoni, dinozauri, păsări, ouă, copaci şi chiar săbii. În acel univers, oamenii, denumiţi „antrenori”, călătoresc în jurul globului pentru a îmblânzi acele creaturi şi, într-o manieră care generează întrebări etice, le folosesc punându-le să lupte unele împotriva celorlalte.

Lansat pe 6 iulie în Statele Unite, Australia şi Noua Zeelandă, jocul „Pokémon Go” a atras într-o singură zi mai mulţi utilizatori în Statele Unite decât reţeaua de socializare Tinder pe dispozitivele care folosesc sistemul de operare Android. Totodată, rata zilnică a utilizatorilor activi este aproape egală cu cea a reţelei de socializare Twitter. Jocul este utilizat în medie 43 de minute pe zi, mult decât WhatsApp sau Instagram.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri