Putin, hocheist. L-a avut coechipier pe Lukașenko, președintele Belarusului

Data publicării:
putin si lukasenko - 6332646-AFP Mediafax Foto-ALEXEY NIKOLSKY

Meciul de hochei are loc la doar o zi după ce preşedintele Rusiei a verificat calitatea pârtiilor de la Soci. Împreună cu premierul Dmitri Medvedev a schiat pe pârtiile unde vor avea loc competiţiile. Grija înalţilor oficiali de la Moscova este pe deplin justificată: Jocurile Olimpice de la Soci sunt un proiect personal al liderului de la Kremlin, de care depinde atât imaginea sa, cât şi a Rusiei. Competiţia sportivă are loc sub ameninţarea atacurilor teroriste, comise de rebelii islamişti săptămâna trecută.

Invocând acest aspect, autoritățile ruse au anunțat că vor amenaja o zonă specială pentru proteste, unde securitatea va fi sporită. Zona va fi instituită în perioada 7 ianuarie – 21 martie. Anul trecut, autoritățile spuneau că mitingurile de protest vor fi interzise în zona unde se desfășoară Jocurile Olimpice.

Acum, mitingurile vor fi permise, dar lucrurile nu vor fi așa de simple: protestatarii trebuie să obțină mai întâi autorizație de la autoritățile municipale, precum și de la diviziile regionale ale Ministerului de Interne și ale Serviciului Federal de Securitate (FSB).

Restricțiile de securitate s-ar putea referi la numărul de participanți.

Unii analiști văd în anularea interdicției pentru demonstrații o mișcare de refacere a unei imagini știrbite, care se înscrie în aceeași linie cu amnistirea recentă a lui Mihail Hodorkovki și a două membre a Pussy Riot.

Și autoritățile chineze au impus restricții similare în privința protestelor în 2008, când Jocurile Olimpice de Vară au fost găzduite de Beijing.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri