Rusia avertizează NATO să nu îşi consolideze forţele navale din Marea Neagră, care nu are nicio legătură cu Alianţa

Data publicării:
uss porter

„Dacă va fi luată decizia de a crea o forţă permanentă, bineînţeles că va fi destabilizator, pentru că nu este o mare NATO”, a declarat miercuri un oficial din Ministerul rus de Externe, Andrei Kelin.

„(Marea Neagră - n.r.) nu are nimic de-a face cu Alianţa. Nu cred că ar îmbunătăţi relaţiile noastre cu NATO”, a adăugat el.

Kelin a făcut aceste declaraţii înainte de summit-ul NATO de la Varşovia, de luna viitoare, care are loc într-o perioadă în care relaţiile dintre Rusia şi Alianţă sunt extrem de tensionate din cauza rolului jucat de Moscova în criza din Ucraina.

NATO analizează ce măsuri poate lua pentru a contracara atitudinea tot mai agresivă a Rusiei. Moscova susţine că nu reprezintă nicio ameninţare la adresa Alianţei.

Săptămâna aceasta, statele membre NATO au agreat constituirea unei prezenţe înaintate adaptate în zona de sud-est a teritoriului aliat, cu o componentă terestră formată dintr-o brigadă multinaţională situată în România. O decizie concretă ar urma să fie luată la summitul NATO de la Varşovia.

Presa rusă a anunţat luna aceasta că distrugătorul american USS Porter a intrat în Marea Neagră pentru o misiune de rutină, o măsură care a nemulţumit Moscova, pentru că vasul a fost echipat recent cu un nou sistem de rachete.

În baza Convenţiei Montreux, ţările care nu au ieşire la Marea Neagră nu pot desfăşura nave de război în zonă timp de mai mult de 21 de zile. Statele NATO România, Bulgaria şi Turcia se află în bazinul Mării Negre.

Rusia, care a anexat Crimeea în Crimeea în 2014, are propria sa flotă în Marea Neagră, cu baza la Sevastopol.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri