Scrisorile secrete ale Papei Ioan Paul al II-lea

Data publicării:
papa documentar getty

Povestea prieteniei dintre Papa Ioan Paul al II-lea şi o profesoară universitară de origine poloneză din Statele Unite a fost reconstituită de jurnaliştii BBC. La baza acesteia stau sute de scrisori pe care fostul Suveran Pontif i le-a trimis, timp de trei decenii, celei pe care o numea Un dar de la Dumnezeu.

Încă de anul trecut căutam un răspuns pentru aceste cuvinte: Îţi aparţin. În sfârşit, înainte de a pleca din Polonia, am găsit o cale - un scapular (veşmânt călugăresc, n.r.). Dimensiunea în care te accept şi te simt pretutindeni şi în toate, atunci când eşti aproape şi atunci când eşti departe.

Sursa: bbc.co.uk

Cei doi s-au cunoscut în 1973, când Anna Teresa Tymieniecka l-a căutat pe viitorul papă, pe atunci cardinalul Karol Wojtyla, arhiepiscop al Cracoviei. Profesoara îşi dorea să discute despre o carte filosofică scrisă de înaltul prelat.

Draga mea Teresa, am primit cele trei scrisori. Îmi spui că ești extrem de tristă, dar nu am găsit niciun răspuns la aceste cuvinte.

Sursa: bbc.co.uk

Printre cele mai emoţionante scrisori sunt cele în care fostul suveran pontif îi vorbeşte prietenei sale despre Polonia, ţara în care amândoi s-au născut.

Ţara noastră; atâtea locuri în care ne-am întâlnit, unde am purtat conversaţii atât de importante pentru noi, unde am fost martorii frumoasei prezenţe a lui Dumnezeu.

Sursa: bbc.co.uk

Toate aceste fragmente sunt mărturia unei relaţii de prietenie foarte intense.

Marsha Malinowski: „Chiar cred că s-a îndrăgostit de el, în prima parte a relaţiei lor. ”

Realizatorii documentarului spun că aceste scrisori sunt cea mai extraordinară fereastră spre viața privată a uneia dintre cele mai celebre personalități ale istoriei”. Vaticanul a contestat mesajul pe care unii îl deduc din aceste scrisori - că relaţia celor doi ar fi fost mai mult decât o prietenie.

Carl Bernstein, biograful Papei Ioan Paul al II-lea: „Aceasta este o relaţie extraordinară. Este neobişnuită pentru majoritatea oamenilor. Nu este ilicită, dar asta nu înseamnă că nu este fascinantă. Ne schimbă percepţia despre el. ”

Jurnaliştii BBC spun că în niciuna dintre scrisori nu a fost găsită dovada că viitorul Ioan Paul al II-lea şi-a încălcat jurământul de castitate. Fostul suveran pontif, unul dintre cei mai iubiţi din istoria bisericii Catolice, a fost santificat în 2014.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri