Apărarea antiaeriană din Transnistria, plasată în poziție de luptă după ce un avion românesc ar survola teritoriul

Data publicării:
avionas wiki2

FOTO: novostipmr.com

Potrivit sursei citate, Ministerul Apărării din Transnistria a anunțat că în perioada 4-27 aprilie, radarele de recunoaștere ale forțelor armate din Transnistria au depistat zboruri neautorizate din partea unei aeronave românești de tip Diamond DA-42 Twin Star care a intrat în spațiul aerian al regiunii fără a se coordona cu autoritățile relevante din republica separatistă.

Potrivit Agerpres, într-o reuniune prezidată de liderul transnistrean, Evgheni Șevciuk, Oleg Beliakov, copreședintele Comisiei Unificate de Control (CUC) din partea Tiraspolului, a spus că aceste zboruri au fost efectuate la inițiativa Chișinăului și au avut ca punct de pornire orașul Iași. În cursul acestor zboruri a fost realizată o fotografiere aeriană a teritoriului transnistrean, inclusiv a obiectivelor militare, conform Interfax.ru.

„Avionul a zburat la o altitudine suficient de joasă deasupra orașelor Rîbnița, Dubăsari, Grigoriopol și raionul Slobozia. Putem presupune că fotografierea aeriană, care a avut loc în zona de securitate, a avut un dublu scop: atât civil, cât și militar”, a adăugat Beliakov.

Partea transnistreană a inițiat convocarea unei reuniuni de urgență a CUC, în cadrul căreia a avut loc un schimb de opinii între părți, a mai spus Beliakov. „În cele din urmă (...) Moldova a continuat în mod unilateral să efectueze zboruri neautorizate în spațiul aerian al zonei de securitate, inclusiv deasupra Transnistriei”, i-a raportat Beliakov lui Șevciuk, potrivit Interfax.

CUC reprezintă un organism trilateral de menținere a păcii și o structură de comandament militar comună formată din reprezentanți ai Republicii Moldova, Transnistriei și Rusiei.

Agenția Novostipmr relatase încă din 20 aprilie despre un presupus avion aparținând României care ar fi intrat în spațiul aerian al regiunii separatiste Transnistria pentru cartografiere aeriană. Potrivit sursei citate, așa-zisul Minister de Externe de la Tiraspol a trimis o scrisoare ambasadorului român la Chișinău, Marius Lazurca (la final de mandat), în legătură cu presupuse fapte de încălcare a spațiului aerian al Transnistriei de către un aparat de zbor aparținând României.

Ulterior, scrie Agerpres, portalul rusesc Regnum a indicat că Tiraspolul a pus în temă Moscova în legătură cu această chestiune.

FOTO: WIKIPEDIA

Avionul Diamond DA 42 Twin Star este un avion ușor cu patru locuri și două motoare, fabricat de firma austriacă Diamond Aircraft Industries și având carcasa din fibră de carbon. Potrivit site-ului zbor-privat.eu, acest avion operează în general în mediu privat sau ca aero-taxi, precum și în cadrul zborurilor-școală. Are o viteza de croazieră de aproximativ 250 km/h și o autonomie de zbor de peste 2.000 km.

Citiți și:

Trupe americane, în marș din România spre Republica Moldova
Rusia, iritată de ideea unei flote NATO la Marea Neagră. Reacția României

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri