Stare de dezastru în Oklahoma după o tornadă devastatoare. 24 de decese şi 240 de răniţi

Data publicării:
130520195628-01-oklahoma-city-tornado-0520-horizontal-gallery

Actualizare 19:45 Autoritățile locale au revenit asupra cifrelor, anunțând 24 de decese şi 240 de răniţi. 

Actualizare 10.45. O sursă medicală oficială a confirmat că bilanțul a ajuns la 91 de morți, după ce au fost găsite sub dărâmături încă 40 de cadavre. 20 dintre persoanele decedate sunt copii.

Actualizare 08.25. Postul american de televiziune CNN relatează că numărul oficial al celor decedați în urma catastrofei este de 51, dar că la acest număr s-ar adăuga alte 40 de persoane care ar fi murit. Cel puțin 145 de locuitori ai zonei sunt internați în unitățile medicale din Oklahoma City.

Vijelia a distrus sute de case şi două şcoli. 20 de copii şi-au pierdut viaţa, iar 24 de persoane sunt în continuare date dispărute. Preşedintele american Barack Obama a decretat stare de dezastru natural în Oklahoma, ceea ce permite deblocarea de ajutoare federale pentru zonele sinistrate.

Postul nu a furnizat numărul precis al victimelor, însă conform postului local KFOR/NBC, două dintre persoanele ucise sunt o mamă şi copilul său care se refugiaseră într-un congelator. 

Anterior, postul NBC a transmis un bilanţ de cel puţin 10 morţi, citând un responsabil medical din Oklahoma City în timp ce postul local KFOR afirma că 24 de persoane sunt date dispărute sub dărâmăturile şcolii elementare Plaza Towers.

Conform jurnaliştilor aflaţi la faţa locului, mai mulţi copii au fost scoşi de sub dărâmăturile unei şcoli din Moore, un oraş de aproximativ 55.000 de locuitori, lovit puternic de această tornadă de mari dimensiuni.

Sute de case au fost distruse

Televiziunea locală a transmis imagini din elicopter cu case complet distruse pe zeci de hectare, cu stive de maşini şi oameni care căutau prin dărâmături.

Centrul medical din oraş a fost evacuat, conform unui purtător de cuvânt al CNN şi toţi pacienţii au fost transportaţi către alte spitale.

Conform postului News 9, adăposturi de urgenţă au fost amplasate în oraşul Oklahoma City, mai ales în biserici.

Agenţia meteorologică naţională a evaluat tornada ca fiind de o forţă EF-4, scara de amploare a tornadelor, ceea ce înseamnă că este o tornadă cu rafale de vânt între 260 şi 320 de kilometri pe oră.

"Ne aşteptăm ca această furtună să continue să se mărească în Oklahoma", a declarat guvernatoarea statului Mary Fallin, în timp ce serviciile de meteorologie au făcut apel către locuitori să se protejeze.

Preşedintele Barack Obama urmăreşte evoluţia situaţiei, a declarat un responsabil al Casei Albe iar serviciile de urgenţă federale sunt în alertă.

Tornadele afectează des câmpiile Oklahomei, însă ating rar zonele locuite aşa cum s-a întâmplat luni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri