VIDEO. Război total în centrul Kievului. Cel puţin cinci oameni au murit, iar alţi 400 au fost răniţi

Data publicării:
52dfb34f95f9cf6e6d000000

Puterea şi opoziţia sunt în război deschis al declaraţiilor, după ce o întrunire de urgenţă între cele două părţi nu a dat niciun rezultat. Premierul Ucrainei i-a avertizat pe protestatari că poliţia are autorizaţie să folosească forţa dacă nu părăsesc zona.

De cealaltă parte, opoziţia a dat autorităţilor un răgaz de 24 de ore pentru a opri vărsarea de sânge, altfel ameninţă că va trece la ofensivă, fără a preciza ce presupune acest lucru. Ministerul român de Externe îi sfătuieşte pe cetăţenii români care călătoresc în Ucraina să evite zonele de conflict.

Cea mai violentă zi de la începerea protestelor în urmă cu două luni a transformat centrul Kievului într-un pământ devastat. Adevărate scene de război au avut loc în preajma clădirii Parlamentului ucrainean, după ce forţele de ordine au pornit asaltul asupra unei tabăre a protestatarilor.

Protestatarii au aruncat cu sticle incendiare şi pietre în direcţia forţelor de ordine, iar jandarmii au ripostat cu gloanţe de cauciuc şi grenade. În haosul creat, mai mulţi poliţişti au fost la un pas să ardă de vii.

Jurnaliştii locali au avut şi ei de suferit în urma încleştării fără precedent dintre protestatarii proeuropeni şi forţele de ordine.

S-au înregistrat şi primele victime ale protestelor. Mai mulţi protestatari au murit împuşcaţi cu muniţie de război, deşi guvernul a precizat că forţele de ordine nu au asupra lor muniţie letală.

UE ameninţă Ucraina cu sancţiuni, iar SUA au anulat mai multe vize

În urma intervenţiei în forţă a jandarmilor, Uniunea Europeană le-a transmis oficialilor de la Kiev că le-ar putea impune sancţiuni. Surse citate de publicaţia EUobserver susţin că ministrul ucrainean de Externe le-a cerut ambasadorilor europeni acreditaţi la Kiev să stea departe de proteste. În plus, a dat vina pe Uniunea Europeană pentru situaţia explozivă din fosta republică sovietică. Şi Statele Unite au reacţionat. Ambasada americană de la Kiev a anunţat că a anulat vizele mai multor oficiali ucraineni care au legătură cu evenimentele violente, fără a preciza însă numele şi funcţiile acestora. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri