Proteste după raidurile împotriva kurzilor. Sute de oameni au ieşit pe străzi în Ankara şi în nordul Irakului

Data publicării:
turcia proteste GettyImage 26.7.2015

Bombardamentele aviaţiei turce împotriva unor bazele ale naţionaliştilor kurzi din nordul Irakului au provocat un val de nemulţumire. Sute de oameni au protestat la Ankara. Poliţiştii au intervenit în forţă, cu gaze lacrimogene, scuturi şi tunuri cu apă pentru a risipi mulţimea.

Şi în nordul Irakului au fost proteste. Au ieşit în stradă susţinătorii Partidului Muncitorilor din Kurdistan. Organizaţia luptă de mai bine de 30 de ani pentru crearea unui stat kurd, dar este clasificată drept teroristă de către Turcia, NATO şi UE.

Premierul turc nu pare intimidat şi anunţă că operaţiunile anti-teroriste, atât împotriva împotriva kurzilor, cât şi a Statului Islamic, vor continua până când pericolul la adresa Turciei va fi diminuat sau va dispărea complet.

Ahmet Davutoglu, premierul Turciei: „Aceste organizaţii teroriste au făcut planuri şi şi-au îndreptat forţele către Turcia. Aceste operaţiuni vor continua până când toate depozitele lor de arme vor fi distruse”.

În plus, Guvernul de la Ankara a lăsat de înţeles că Turcia o să creeze o zonă-tampon în nordul Siriei, pentru a preveni noi atacuri teroriste pe teritoriul său.

Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de Externe: „Când zonele din nordul Siriei sunt curăţate de pericolul adus de Statul Islamic, atunci o zonă sigură se va forma de la sine. Tot timpul am subliniat faptul că problema Siriei este una politică. Soluţia este înlăturarea lui Assad”.

Până acum, Turcia nu s-a implicat puternic în conflictele interne care afectează statele vecine, dar violenţele de la graniţă, din ultimele zile, au schimbat opinia oficialilor de la Ankara.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri