Atlanticul, traversat în barcă. Andrei Roșu și colegii lui caută al patrulea coechipier 

Data publicării:
Atlantic Challenge-1

Foto: de la stânga la dreapta: Andrei Roșu, Emil Curteanu și Vasile Oșean

Este atipic acest demers, dar este o provocare care odată lansată cu siguranță va atrage doritori. Andrei Roșu, Vasile Oșean și Emil Curteanu sunt încrezători că îl vor găsi pe cel de-al patrulea membru al echipei lor, alături de care vor parcurge 3000 de mile maritime (circa 5.000 de kilometri) în condiții extreme.

Barca pe care au ales-o este un Ocean 2, Pure Class, de 7,5 metri lungime și 1,8 metri lățime. Barca va fi dotată cu un sistem special de transformare a apei oceanului în apă potabilă, sistem de navigație, GPS, telefon prin satelit și alte echipamente electrice vitale. 

Foto: barca pe care vor traversa Atlanticul

Provocare pentru sportivii amatori

Echipa s-a înscris deja pentru a începe cursa pe data de 12 decembrie 2017, o dată orientativă deoarece dacă nu vor exista curenți favorabili pe ocean se va amâna. Până atunci mai sunt 18 luni, timp în care echipa se va antrena. Antrenamentul va fi unul dur, în care membri echipei vor simula condițiile extreme pe care le vor întâlni acolo.

Cei care doresc să participe trebuie să îndeplinească niște criterii fizice, să aibă o motivație puternică și să susțină cauza socială a echipei. 

„Trebuie să aibă un motiv puternic pentru a fi acolo. Să fie responsabil și să se antreneze cot la cot cu noi. Fiecare dintre noi se va antrena și individual”, a spus maratonistul Andrei Roșu, cunoscut deja pentru că a parcurs șapte ultramaratoane pe șapte continente, printre care și ultramaratonul 6633 de la Cercul Polar. 

Cei cred că au abilitățile necesare să participe la această cursă trebuie să acceseze site-ul www.atlantic4.ro și să se înscrie.

30 mai-15 iunie 2016: înscrieri

16 iunie-24 iunie 2016: selecție 10 semifinaliști

25 iunie-1 august: probe semifinaliști

15 august: selecție 3 finaliști

Andrei Roșu, Emil Curtean și Vasile Oșean se vor antrena, începând din data de 15 august 2016 până în noiembrie 2017, cot la cot alături de acești trei finaliști și abia atunci vor decide cine va concura alături de ei. Va fi dificil, a recunoscut Andrei Roșu, pentru cei trei să se antreneze zi de zi fără să știe dacă vor și concura, însă aceasta este o măsură de siguranță în cazul în care unul dintre ei se accidentează sau abandonează pentru ca România să fie reprezentată în această cursă de patru persoane.

La înscrieri pot participa și femei.

„Nu ne dorim sî discriminăm. Cel de-al patrulea membru indiferent de gen, etnie, religie și orientare sexuală trebuie să indeplinească în primul rând niște cerințe fizice. Și dacă, psihic, o femeie se simte confortabil să stea cu trei bărbați într-o barcă timp de două luni, fără niciun pic de intimitate...”, a spus Andrei Roșu.

Cei patru fantastici

Dacă priviți cu atenție sigla participanților veți vedea că este foarte apropiată de cea a celor patru fantastici din filmele și benzile desenate americane. Nu este o coincidență.

„Ne-am întâlnit la o terasă și stăteam de vorbă când a trecut un autobuz care avea pe spate o reclamă la filmul „Cei patru fantastici” și am zis că este un film american, deci cu siguranță se termină cu bine pentru cei patru”, a explicat ultra-maratonistul Andrei Roșu.

Ideea de a porni în această cursă a încolțit în mintea lui Andrei Roșu în 2011 pe când „doar alerga”. Când spune că doar alerga, maratonistul vrea să spună că alerga la maratonul Everest, în Himalaya.

„În drum spre start m-am întâlnit cu trei britanici care reușiseră să ajungă pe vârf. I-am intrebat cum s-au pregătit pentru această experiență, iar unul dintre ei mi-a spus că a traversat Atlanticul vâslind. Nu l-am crezut, dar, ajuns acasă, am intrat pe blogul lui și am văzut că, într-adevăr, există și astfel de provocări pe planetă”, a spus Andrei Roșu.

Însă, pe atunci erau două obstacole în calea lui: nu știa să înoate și nu avea permis de navigație. Totuși, pentru că ideea a încolțit în mintea maratonistului, a învățat să înoate și și-a luat și permisul de navigator.

Tot el este cel care i-a atras în cursă, la propriu, și pe ceilalți doi membri ai echipei Atlantic4: medicul Vasile Oșean și fostul canotor Emil Curteanu.

Vasile Oșean este medic de profesie, dar îi place să sară cu parașuta, face scuba diving, escaladează munți și chiar a petrecut câteva luni în Peru alături de șamani.

„M-am angajat în acest proiect care pentru mine este o provocare extraordinară. Treci din postura celui din spate, pentru că ani de-a rândul m-am ocupat de foarte mulți sportivi, în cea din față. Mă forțează (cursa n. red) să am mai mult timp de mine zi de zi”, a spus Vasile Oșean.

Medic fiind, Vasile Oșean știe foarte bine că cursa la care s-au înscris are provocări din punct de vedere medical foarte complexe: de la nutriție, la lipsa de somn, la durerile pe care le vor resimți, la efectul pe care îl va avea apa sărată asupra corpurilor lor până la stresul psihic prin care vor trece. 

Emil Curteanu și Andrei Roșu se cunosc de 15 ani și el este singurul membru al echipei cu experiență în canotaj. În vârstă de 51 de ani, Emil Curteanu și a fost canotor timp profesionist timp de 11 ani, timp în care a participat la numeroase campionate naționale și balcanice. Totuși, Atlantic Challenge rămâne cea mai mare provocare pentru el.

„Sunt liniștit că merg cu Andrei și Vasi. Sunt o fire mai liniștită și uitându-mă prima dată la filmele cu ce înseamnă această cursă am zis că am înnebunit un pic. Nu am făcut nimic riscant niciodată. Mă voi implica inclusiv în partea de antrenament și voi investi în acest proiect toată experiența mea în canotaj”, a spus fostul canotor.

Cei trei se completează reciproc, sunt diferiți, dar dorința de a termina această cursă și de a ajuta la strângerea de fonduri pentru cauza lor: construcția unui centru medical pentru copiii cu boli incurabile, i-a adus împreună. Pentru ei urmează nu doar 18 luni de antrenament intens, dar și cea mai dură cursă de canotaj din lume care le va testa limitele și prietenia. 

5000 de kilometri pentru un HOSPICE Casa Speranței

Pe cei trei îi motivează o cauză socială: construirea unui campus socio-medical la Adunații Copăceani, un campus destinat copiiilor diagonsticați cu boli rare su limitatoare de viață.

Campusul va fi construit de HOSPICE Casa Speranței. Organizația oferă îngrijire medicală pentru copiii și adulții diagnosticați cu boli incurabile, sprijin social și consiliere psihologică pentru ei și familiile lor. În 2014, 2586 de copii și adulți au beneficiat de serviciile fundației, care sunt gratuite.

Centrul pentru care vor vâsli cei patru va fi primul de acest fel din România. Costurile construcției sunt de 1,5 milioane de dolari și deocamdată s-au strâns 500.000 de dolari. Construcția va evolua în paralel cu antrenamentele celor patru și după ce vor termina cursa, organizația speră că îi va putea primi pe cei patru sportivi în centrul gata finalizat.

Anual, acest centru va oferi: 400 de internări în zona cu paturi din unitatea centrală, 2000 de vizite pentru evaluare, tabere pentru 300 de copii, suport și consiliere pentru 600 de membri ai familiilor pacienților și pregătirea a 250 de specialiști.

Echipa Atlantic4 a scos la bătaie și câteva „premii” pentru donatori. Cine va dona 100 de lei are șansa de a curăța barca cu care vor traversa Oceanul Atlantic alături de echipă. La o donație de 500 de lei, echipa îl va plimba pe donator cu barca și la 1000 de lei poți dormi o noapte pe barcă. 

Persoana care donează cea mai mare sumă de bani, îi poate aștepta la finish în Antigua. 

Provocarea cea mai mare: să colaboreze ca o echipă

Echipa se va antrena împreună, dar fiecare membru al echipei va avea și un antrenament individual. Timp de 18 luni, cei patru vor merge la sala de forță, vor uma cursui de navigație, vor înota și vor face un test unic de traversare a Mării Negre într-o barcă cu vâsle. 

Strategia lor este să vâslească în schimburi de două ore și să doarmă două ore, non-stop timp de cel puțin două luni. 

O problemă va fi lipsa de somn care cu siguranță își va pune amprenta asupra lor. Andrei Roșu a povestit că el odată la două săptămâni sacrifică o noapte de vineri spre sâmbătă pentru a se antrena. Vine de la serviciu vineri seara și deși este obosit aleargă toată noaptea.

Știu foarte clar în ce aventură au pornit, au obiectivul lor fixat în minte și gândul la cauza pentru care vor vâsli, însă au și temeri. Temeri pe care încearcă să le depășească printr-un antrenament foarte dur.

„Nu te poți pregăti pentru această cursă decât simulând lucruri din ea și sudând echipa. Rolurile trebuie să fie foarte clare. Unul dintre criteriile alegerii cursei la care să particip este să îmi fie frică de ea. Atunci când îți este frică de ceva te pregătești foarte bine. Acest gen de curse sunt transformaționale, la finalul lor te transformi în persoana capabilă să termine cursa. Mi-e teamă de furtuni pentru că e foarte greu să simulezi una”, a spus Andrei Roșu.

Dacă lui Andrei Roșu îi este teamă de furtuni, Vasile Oșean a vorbit despre stresul psihic la care vor fi supuși care va scoate și ce este mai rău din ei.

„Până nu ești pus într-o situație extremă nu știi că ai avut acea teamă. Nu pot să nu mâ gândesc că condițiile extreme vor afecta echipa. În astfel de momente ies cele mai rele lucruri din noi la iveală. De asemenea, într-o situație de furtună de două sau trei zile tot trebuie să îți faci treaba de zi cu zi. Ca să nu mai vorbim de privarea de somn”, a spus medicul Vasile Oșean.

Foto: Cei trei participanți în fața Centrului de la Copăceani

Cu toate acestea, echipa nu va apela la serviciile unui psiholog. Medicul Vasile Oșean are pregătire și în această zonă și a mai fost alături de Andrei Roșu pe când cel din urmă traversa înot Canalul Mânecii și nu au avut „nicio frază în contradictoriu”.

„Știm condițiile extreme de suprasolicitare fizică acolo unde psihicul poate să cedeze. De la început plecăm cu un confort psihic ridicat, știm că vom traversa Oceanul. Provocarea ca fi mental să putem toți să colaborăm. Iar partea mentală pleacă de la o organizare foarte bună”, a explicat Vasile Oșean.

Cursa este una self-supporting, adică vor avea absolut tot ce au nevoie pentru a traversa Atlanticul în barcă cu ei. Pe parcursul cursei se vor hrăni cu mâncare deshidratată. Organizatorii le-au impus un aport minim de 6.000 de calorii pe zi la fiecare în parte. Vasile Oșean spune că la efortul fizic pe care vor ei să îl depună vor avea nevoie de 10.500 de kilocalorii.

„Dacă alergi cu 10 kilometri pe oră, într-o jumătate de oră arzi 400 de calori. După un calcul, am stabilit că necesarul nostru estre de 10.500 de kilocalorii. Participanții din trecut, care au consumat 8.000 de calorii zilnic, au slăbit între 10 și 15 kilograme până la finalul cursei”, a spus medicul.

Cea mai dură cursă de canotaj din lume

Un lucru inedit de știut despre această cursă este că mai multe persoane au ajuns în spațiu sau au urcat Everestul decât să traverseze Atlanticul vâslind.

Cursa Talikser Whisky Atlantic Challenge a început în 1997 cu doi norvegieni. De atunci, adună echipe din toată lumea, însă nu și din România. Până acum.

Competiția constă în traversarea Oceanului Atlantic pe distanța dintre La Gomera ( Insulele Canare) și Antigua cu o barcă cu vâsle. Recordul de traversare până în prezent este de 37 de zile, media de traversare este de 60 de zile și cea mai lungă cursă a durat 120 de zile. Echipele care participă la această curse strâng fonduri pentru mediu, sănătate, copii defavorizați sau dezastre naturale.

Niciun dintre echipele participante nu va primi suport extrerior în timpul cursei și vor fi nevoite să se descurce cu proviziile inițiale de apă potabilă și hrană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri