Jocurile Olimpice pot genera o epidemie globală cu virusul Zika

Data actualizării: Data publicării:
Peter Singer
Peter Singer
Profesor în Bioetică la Universitatea Princeton și „Laureate Professor” la Universitatea Melbourne. Printre cărțile publicate se numără Animal Liberation, Practical Ethics, The Ethics of What We Eat, Rethinking Life and Death, The Point of View of the Universe, The Most Good You Can Do și recent Famine, Affluence, and Morality. În 2013, a fost numit al treilea cel mai influent gânditor contemporan de către Gottlieb Duttweiler Institute.
Screenshot 2016-07-03 11.10.09

Când Rio de Janeiro a primit dreptul de a organiza Jocurile Olimpice în 2016, virusul Zika încă nu ajunsese în Brazilia. Acum, după ce s-au investit miliarde de dolari în pregătirea Jocurilor, statul Rio de Janeiro se confruntă cu al doilea cel mai mare număr de infecții cu virusul Zika.

Ar trebui ca Jocurile Olimpice să fie amânate sau mutate într-o altă locație?

zika

Puteți citi și articolul Virusul Zika explicat de un medic

Pentru a afla răspunsul la întrebarea dificilă, m-am alăturat în luna aprilie unui grup ce reunește 223 oameni de știință, biotehnicieni și experți în sănătatea publică pentru semnarea unei scrisori deschise către Margaret Chan, Directorul General al Organizației Mondiale a Sănătății. Îi solicităm convocarea unui grup independent care să pună în balanță, în mod transparent, riscurile la adresa sănătății publice cu perturbarea unui mare eveniment sportiv internațional.

Virusul ZIka pune în pericol și viața adulților, nu doar bebeluții

Virusul Zika nu reprezintă o amenințare nouă, însă tulpina ce a pătruns în 2013 în Brazilia este mai rezistentă decât oricare alta. Un studiu publicat luna trecută în New England Journal of Medicine a confirmat faptul că, atunci când virusul infectează o femeie însărcinată, acesta poate împiedica dezvoltarea creierului fătului — generează o boală rară, cunoscută drept microcefalie. În cazurile grave, microcefalia îl împiedică pe copil să ducă o viață normală și independentă. Epidemia virusului Zika din Brazilia a dus la apariția unei forme extrem de grave a microcefaliei.

Până la momentul răspândirii virusului Zika, în Brazilia fuseseră înregistrate doar câteva cazuri ce prezentau această anomalie. Însă un studiu realizat recent acolo, pe 35 de fetuși ce sufereau de microcefalie a descoperit că 11 dintre ei prezentau semne ale versiunii grave de microcefalie.

Foto: Guliver/ Getty Images

În cazul adulților, Zika se manifestă prin febră crescută și iritație a pielii; mai îngrijorător este faptul că se asociază uneori sindromul Guillain-Barre, care amenință viața individului și poate cauza paralizie timp de luni sau chiar ani de zile. Încă nu se știe de ce adulții infectați cu Zika dezvoltă sindromului Guillain-Barre.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că răspândirea virusului Zika reprezintă ”o urgență globală de sănătate publică” și a sfătuit femeile însărcinate să evite călătoriile în Brazilia.

Însă cum poate o femeie însărcinată care stă acasă, în siguranță, să prevină infecția cu Zika dacă ceilalți aduc virusul de la Rio?

Mai ales când se anticipează o prezență de peste 500 000 de oameni la Jocurile Olimpice.

Vor fi două argumente principale împotriva amânării Jocurilor Olimpice sau a schimbării locaței. În primul rând, riscul infecției pe durata iernii este scăzut deoarece există mult mai puțini țânțari decât vara, iar armata braziliană folosește spray-uri împotriva acestora în zonele unde ei se înmulțesc. Însă riscul nu dispare. Amir Attaran (profesor în drept și sănătate publică la Universitatea din Ottawa) demonstra, într-un articol din Harvard Public Health Review, că incidența febrei dengue, cauzată de un virus asemănător celui Zika și transmisă prin intermediul aceleiași specii de țânțar, scade pe durata iernii în zona Rio de Janeiro, însă nu dispare complet.

În ceea ce privește spray-ul antițânțari, Attaran are serioase dubii în privința eficienței acestuia — mai ales în condițiile în care numărul cazurilor de febră dengue a crescut brusc și în mod inexplicabil anul acesta (în ciuda încercărilor de a ucide țânțarii cu spray). În zona Parcului Olimpic s-au înregistrat mai multe cazuri de febră dengue în primul trimestru al anului 2016 decât pe durata întregului an 2015.

Un alt argument este faptul că, orice s-ar întâmpla, există încă milioane de turiști care vizitează Rio în fiecare an, așa că răspândirea virusului Zika prin intermediul țânțarului Aedes aegypti este inevitabilă.

Nu există tratament sau vaccin încă

Pe de altă parte, o consecință a epidemiei din Brazilia este accelerarea cercetării asupra virusului Zika și putem concluziona, în mod rezonabil, că va fi descoperit în cele din urmă un vaccin, un medicament anti-viral sau o metodă de combatere a infecției provocate de acesta.

Așadar, este crucial ca răspândirea virusului la scară largă să fie amânată cât mai mult.

Dacă Jocurile Olimpice se vor desfășura la data convenită, în Brazilia vor ajunge mult mai mulți turiști, din mult mai multe regiuni decât în cazul turismului obișnuit. Dacă aceștia duc virusul Zika în zonele unde găsim deja țânțarul Aedes aegypti și unde există un sistem medical precar (de exemplu Africa de Vest și Asia de Sud), ne vom confrunta cu milioane de infecții înainte de găsirea unui tratament sau a unui leac împotriva bolii.

OMS a susținut că anularea desfășurării Jocurilor Olimpice ”ar compromite toate investițiile făcute de către sportivi și de către toate celelalte persoane implicate în pregătirea a ceea ce ar trebui să reprezinte un eveniment fantastic”. Cu siguranță că așa stau lucrurile, însă aceste constatări trebuie puse în balanță cu riscurile posibilității de răspândire a unui virus extrem de periculos.

Carta Jocurilor Olimpice susține negru pe alb că responsabilitatea socială și respectul față de principiile etice fundamentale și universale stau la baza desfășurării evenimentului olimpic.

Nu este nici etică și nici responsabilă din punct de vedere social ignorarea acelor riscuri ale virusului Zika la adresa adulților și a copiilor ce încă nu au venit pe lume.

Nu știm cu siguranță cât de mari sunt riscurile participării la jocuri, la data stabilită — jocuri ce ar putea fi, în orice caz, amânate.

Lumea ar trebui să stea departe de Jocurile Olimpice până când experții înțeleg complet fenomenul.

 

Titlul și sublinierile aparțin editorului (contact: laura.stefanut@digi24.ro)

Copyright: Project Syndicate 2016 - Should the World Go to Rio?

Puteți urmări Opinii și Analize care explică actualitatea pe Facebook

Partenerii noștri