Drumul banilor. De ce le dați bani medicilor? Răspunsul reprezentantului producătorilor internaționali

Data actualizării: Data publicării:
dan zaharescu
Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente. Foto: Captură video Digi 24

Cosmin Prelipceanu: De ce la dați bani medicilor și asociațiilor profesionale ale medicilor?

Dan Zaharescu, director executiv ARPIM (Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente):

Pentru că este normal sa contribuim la procesul de educație medicală continuă. Acest proces este complet ignorat în acest moment de către autoritățile române și singurii care sunt în măsură să sprijine transferul de informații dintre lumea farmaceuticii spre lumea medicală sunt producătorii de medicamente.

De ce nu ați anunțat dvs sumele, numele, așa cum face Agenția Națională a Medicamentului, în urma unei obligații legale?

Această obligație legală este la nivelul companiilor farmaceutice, la nivelul medicilor care au beneficiat de aceste sponsorizări și susțineri financiare și este responsabilitatea Agenției Naționale a Medicamentului să publice aceste informații.

Credeți că este bine ca publicul să afle aceste lucruri?

Bineînțeles. Acesta este motivul pentru care industria farmaceutică, în anul 2013, la niveul european, a decis ca în toate țările din UE aceste transferuri de valoare, cum le spunem noi, să fie făcute publice începând cu anul 2015. În România s-a profitat de această intenție a industriei farmaceutice care a fost anunțată de către noi în anul 2013 și în 2014 un ministru al sănătății a considerat că este bine ca această măsură să fie aplicată întregii industrii, fapt pe care l-am salutat atunci și așa a apărut această obligație ca începând din anul 2014 toate transferurile de valoare, respectiv sponsorizări și alte contribuții pentru sprijinirea activității medicilor să fie făcute publice.

Reprezentați 28 dintre cele mai mari companii de medicamente. Prin acest transfer de valoare faceți mecenat?

Fără îndoială, în bună măsură se face mecenat şi în niciun caz nu se cumpără prescripţii medicale cum s-a încercat în mod eronat să se introducă sau să se inducă această idee în materialele care au fost publicate până acum de către dvs. Problema care se pune în acest moment este că din sumele menţionate, aproximativ 35 de milioane euro sau 160 de milioane de lei, foarte mulţi bani s-au dus către asociații sau societățile de ştiinţe medicale, asociațiile de pacienţi, către colegiile medicilor a căror activitate sau ale căror evenimente științifice au fost sprijinite de noi, deci aceşti bani nu s-au dus pentru cumpărarea de prescripţii medicale. Industria farmaceutică şi în special Asociația Producătorilor Internaționali de Medicamente, pe care o reprezint, a îndeplinit de mai bine de 10 ani acest rol esenţial de a transforma lumea în care ne desfășurăm activitatea într-o lume cât mai transparentă și respectarea unor coduri etice este esențială în activitatea pe care o desfășurăm.

Atunci când faceți mecenat, ce înseamnă consultanţă, drepturi de autor şi onorarii?

În primul rând, consultanța este dată de serviciile care sunt prestate de către anumiți medici în clipa în care ei sunt membri ai unor consilii ştiinţifice ale companiilor farmaceutice. Elaborarea de materiale de prezentare de către anumiți profesori universitari pentru diverse subiecte, pentru anumite teme, pentru a sprijini acest proces de educaţie medicală continuă, pentru că pe baza informațiilor pe care noi le avem, avem nevoie de vectori medicali care să fie cât mai apropiaţi de lumea medicală. Or, aceşti vectori de comunicare sunt profesori de renume din lumea medicală, recunoscuți de către corpul medical.

Vectori care să comunice...ce?

Vectori care să comunice rezultatele cercetărilor ştiinţifice pe care atât industria farmaceutică le-a realizat, cât şi cercetări ştiinţifice proprii care sunt materializate apoi în studii pe care industria farmaceutică le valorifică atunci când se produc noi medicamente.

Iar finalitatea acestor cercetări științifice este...?

Este o mai bună tratare a pacienților, reprezintă noi tehnologii medicale, reprezintă până la urmă vectorul principal de progres în medicină.

Inclusiv medicamente.

Bineînţeles.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri