ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. „Dezamăgirea primului vot”. Scrisoarea unei tinere din Torino către V. Ponta și T. Corlățean

Data publicării:
diana din torino

Diana Marina Tendeleu spune că abia aştepta să voteze pentru prima dată. Pe 2 noiembrie a devenit însă unul dintre zecile de români care au rămas la uşa Consulatului României din Torino.

„Pe la opt, eram aproape de intrarea în curtea consulatului, am zis că poate, poate, voi vota şi am hotarât să mai rămân. Când am ajuns, am aflat de la cei din faţă că uşile sunt deja închise. Deci, la opt şi un sfert, uşile erau deja închise şi lumea nu mai putea intra să voteze”, spune ea.

„Erau lângă mine mame cu copii de şase sau nouă-zece ani. Ceea ce m-a impresionat, atunci când s-au închis luminile şi mamele acelea nu apucaseră să voteze, şi aceşti copii strigau: Nu plecăm acasă! Vrem să votăm!”, mai spune Diana.

Tânăra spune că toată această experienţă a dezamăgit-o cumplit. Însă nu a şi dezarmat-o.

„Vom merge şi mai mulţi decât am fost. Nu intenţionăm să stăm acasă. Cunosc oameni care nu au fost duminică, dar vor să meargă acum”, spune ea.

„Ne-am organizat, s-a creat un eveniment public, pe Facebook, să ne regăsim cu toţii acolo la şase dimineaţa. Măcar noi să nu mai avem vreo "vină", în ghilimele, pentru că nu este nicio vină că cineva a ajuns acolo la 5. Nu cred că ora 05:00 după-amiaza este o oră nepotrivită pentru un vot. Cred că în patru ore ar fi putut să se voteze şi totuşi nu s-a votat”, adaugă Diana Marina Tendeleu.

Pentru turul al doilea al alegrilor prezidenţiale, Biroul electoral Central a decis că românii din străinătate pot printa şi completa de acasă declaraţiile obligatorii pe proprie răspundere, urmând ca în secţia de votare doar să semneze documentul.

Textul integral al scrisorii Dianei: 

„Dragi importanti membri ai partidului PSD, domnilor Titus Corlatean si Victor Ponta,

Incep aceasta scrisoare asa pentru ca aceasta este formula, dar nu meritati acest respect din partea mea.

Am plecat din tara mea impreuna cu parintii la varsta de doar 7 ani, acum am 18. Am inceput clasa I in Italia, dar in toti acesti ani mi-am pastrat dragostea fata de tara si, prin urmare, am invatat limba si literatura romana, istoria si geografia tarii. Am facut toate astea pentru ca nu am uitat de unde am plecat si vreau sa ma intorc!

Am constientizat in acest timp si o raspundere civica fata de tara, deci am mers la vot pe 2 noiembrie 2014. Domnule Corlatean, multumita efortului dvs de a organiza sectiile de vot in strainatate, NU am reusit sa votez!

Consider usile inchise dupa trei ore jumatate de stat la coada o lipsa totala de respect. O bataie de joc. Nu sunt in Romania, dar sunt cetatean al Romaniei! Atat timp cat imi fac datoria fata de tara, imi vreau si drepturile. Voi mi-ati violat esentialul drept de a-mi alege presedintele. Nu va este putin jena de aceste jocuri murdare?

De dimineata au asteptat mame cu noi-nascuti in brate, au stat in frig copii de mana cu parintii, au venit oameni de la km distanta, au avenit oameni in singurele lor ore libere de la munca. Cei mai multi din ei s-au intors acasa fara sa voteze! Au fost lasati sa strige ore in sir: “vrem sa votam!” ca si cum ar fi fost niste caini vagabonzi ce cereau mancare, nu cetateni! Mare rusine purtarea voastra!

Dar sa stiti ca noi nu ne lasam! Vom veni din nou la vot, in numar si mai mare! Sa nu faceti prostia de a ne lasa iarasi sa asteptam 6 ore. Suntem nervosi, ne vom enerva mai tare.

Domnule Ponta, tu sa fii cel mai atent. Minciunile tale n-au ajuns pana aici. Pungile tale de zahar si litrii de ulei noua nu ne-au trebuit. Circul tau politic cu Basescu nu a fost de ajuns pentru noi. Noi vrem proiecte. Noi vrem investitii in invatamant, sa nu ne mai gandim la un viitor departe de casa. Noi vrem sa ne putem plimba prin tara noastra. Noi vrem sa ne pastram resursele tarii noastre. Noi am vazut Europa, vrem un stat demn de ea. Tu n-ai facut decat sa-l injosesti mai tare. Tu, cu aroganta si zambetul tau penibil. Te lauzi ca esti presedintele tuturor, dar nu esti decat presedintele coruptiei si ignorantei. Mi-e jena sa ma reprezinte un asemenea om.

Dar ai grija ca nu sunt singura.

Noi de aici ne-am trezit.

Fratii mei de acasa s-au trezit.

Diana Marina Tendeleu, din Piatra Neamt, eleva in Torino”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri