ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Cum ne exercităm corect dreptul la vot

Data publicării:
interdictii in sectii de vot

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. 14 ore, între orele 7:00 şi 21:00, au la dispoziţie 18,3 milioane de români cu drept de vot să-şi aleagă noul preşedinte.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Presupunem că în ziua votului sunteţi în localitatea de domiciliu. Este situaţia ideală. În funcţie de adresă, sunteti arondat unei secţii de votare. Ca să fie mai uşor, pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente introduceţi datele personale şi aflaţi exact unde trebuie să mergeţi.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Cum poate verifica un alegător unde votează și dacă figurează în listele electorale permanente?

Asiguraţi-vă că nu aţi uitat unul din documentele care vă permite să votaţi.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Nu uita!

- carte de identitate

- carte electronică de identitate

- carte de identitate provizorie

- paşaport

- carnet de serviciu militar

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Aşadar, cu cartea de identitate pregătită, mergeţi să votaţi. O daţi la schimb pentru un buletin de vot şi o ştampilă şi intraţi singur în cabina de vot.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Aveţi grijă să puneţi ştampila exact în patrulaterul în care este înscris numele candidatului favorit. Unul singur. Nu uitaţi, nimeni nu are dreptul să ştie cu cine aţi votat. Aşa că îndoiţi buletinul de vot, astfel încât ştampila de control să fie în afară. La ieşire, restituiţi ştampila, primiţi cartea de identitate şi introduceţi buletinul de vot în urnă.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Legea permite alegătorilor să primească un nou buletin, dacă ştampila a fost greşit aplicată, dar o singură dată. Şi, doar în condiţiile în care buletinul de vot iniţial a fost anulat. Important e ca buletinul greşit să nu fi fost deja introdus în urnă.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Dacă în ziua alegerilor veţi pleca în călătorie, să ştiţi că puteţi vota la orice secţie amenajată în orice localitate din ţară. Însă veţi fi rugat să declaraţi, în scris, pe propria răspundere că nici nu aţi mai votat şi nici nu veţi mai vota la acest tur de scrutin.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Interzis!

- foloase materiale

- gălăgie în secţie

- însemne electorale

- fotografierea opţiunii de vot

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Alegătorii care nu se pot deplasa, precum şi cei cei aflaţi în spitale sau penitenciare pot cere urna specială. Aceștia trebuie să depună cereri scrise la secția de votare până cel târziu în preziua alegerilor.

Alegătorii netransportabili din cauză de boală sau invaliditate care solicită deplasarea urnei speciale trebuie să facă dovada că domiciliază pe raza secţiei de votare respective. Aceştia trebuie să facă o cerere scrisă în acest sens şi să anexeze copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că sunt netransportabili. Trebuie să se asigure secretul votului.

Persoanele deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă sau persoanele care sunt în executarea unei condamnări, dar nu şi-au pierdut drepturile electorale votează prin intermediul urnei speciale cu condiţia să domicilieze în unitatea administrativ-teritorială pe raza căreia se află locul de detenţie.

Urmăreşte ştirile Digi24 despre ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 şi pe contul dedicat pe Twitter #cotroceni2014! 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri