K. Iohannis: De 14 ani de când sunt primar, mulți au crezut că pot să mă șantajeze. Ghinion, cum m-am mai exprimat eu

Data publicării:
IOHANNIS DIGI24 - 4

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Declarațiile lui Klaus Iohannis:

- Este nevoie după 25 de ani de o schimbare totală. Alt președinte, alt guvern, alt parlament, alte persoane promovate în funcții publice. Este nevoie de un suflu proaspăt în România.

- Vedem în jur corupție, minciună, deziluzie. Aceste lucruri nu pot fi schimbate decât dacă noi împreună ne hotărâm să schimbăm România. Nu există altă soluție, iar schimbarea trebuie să înceapă cu președintele.

- Vedem și lucruri bune. Lupta anticorupție este în toi și continuă. Noi, politicenii trebuie să gândim și ce va fi după. Trebuie să fim capabili să admitem că după ce se curăță clasa politică trebuie să avem niște principii pe care construim ceva durabil. Dacă vrem politieni care să schimbe sistemul este nevoie ca schimbarea să înceapă din interiorul partidelor.

- Voi fi garantul statului de drept și a justiției independente. Sunt total împotrivă și nu voi accepta o lege a amnistiei și grațierii așa cum este ea gândită în sertarele pesediste.

- Nu voi grația niciodată un politican condamnat pentru fapte de corupție.

- Imunitatea – avem în momentul de față multe discuții în jurul imunității. Primul lucru la care vreau să renunț este imunitatea președintelui României. Este nevoie de acest lucru, de discuții cu partidele politice. Voi avea aceste discuții și voi solicita ferm să se renunțe la alineatul care stabilește că președintele se bucură de imunitate.

- A doua chestiune se referă la imunitatea parlamentarilor. Toată lumea este de acord că trebuie să existe o protecție pentu opinia politică. Dar este inadmisibil ca prin procedură parlamentară să poată fi împiedicată justiția să-și facă treaba. Aici lucrurile trebuie schimbate clar și total. Aceste lucruri se pot face simplu, dacă noi toți ne dorim.

- Fiindcă nu sunt singur în această campanie electorală. Îmi permit astăzi să afirm că domnul candidat Victor Ponta este un pericol penru România. Domnul Victor Ponta este un pericol pentru democrația din România prin modul în care știe să conducă PSD, prin felul cum reacționează la probleme societății și prin felul în care vrea să deturneze natura problemelor. Domnul Victor Ponta este un pericol pentru economia românească, promite pomeni electorale în stânga și în dreapta, dar este incapabil să prezinte un proiect de buget pentru anul 2015.

Astfel, această conferință de presă pare a fi un răspuns la condițiile puse ieri de Monica Macovei în schimbul susținerii în turul al doilea. Printre acestea se numără garantarea independenței justiției, continuarea drumului pro-occidental, dar și să nu promulge legea amnistiei și grațierii.

Klaus Iohannis: De 14 ani de când sunt primar, mulți au crezut că pot să mă șantajeze. Ghinion, cum m-am mai exprimat eu

- Nu avem situații critice în Ardeal. În alte zone, numărul de voturi a fost rezonabil de mic, În acest sens nu am nimic a reproșa colegilor mei din Alianța Creștin-Liberală. Aceste lucruri le-am discutat și am găsit soluții.

- Nu am discutat, dar mă bucură această susținere (a Monicăi Macovei – n.r.). Nu am discutat nici cu domnul Boc, dar sper să mă bucur și de susținerea domniei sale. Voi discuta, dacă se ivește.

- De când sunt primar, de 14 ani și ceva, mulți au crezut că pot veni la Sibiu să caute ceva și să mă șantajeze. Ghinion, cum m-am mai exprimat eu. N-a fost așa. Toți care au venit, așa au plecat, La Primăria Sibiu nu se fac șmehcerii și nu sunt nereguli de descoperit. Oricine poate să vină să verifice orice. Dar îmi pun întrebarea, această verificare trebuia să fie taman acum, în campanie electorală? Domnul Ponta, în aroganța domniei și infatuarea domniei sale, a considerat că trebuie să spună la televizor: că ce, Iohannis are imunitate dacă e candidat? Nu are, domnule Ponta! Dar un pic de decență nu v-ar strica nici dumneavoastră. 

- Nu va exista niciun Guvern condus de Victor Ponta. Cariera politică a lui Victor Ponta se va termina în 16 noiembrie. Propriul partid. Nu eu. A fost în Constituție o variantă de a da posibiliateta președintelui să revoce premierul, au scos-o. Eu cred că propriul partid îl va trimite acasă pe domnul Ponta.

- În momentul în care voi fi președinte voi face în așa fel încât să mișc lucrurile, indiferent de cine se află la guvernare. Dar cu cu cât mai repede cu atât mai bine, trebuie schimbat acest guvern ineficient. Un guvern care promite, promite, promite, a tăiat investițiile și a băgat economia în ceață și, culmea, vine același domn Ponta – mare specialist și în economie – și ne spune că este pe excedent bugetar. Păi, normal, dacă n-ai fost în stare să cheltui banii pentru investiții ai rămas cu banii în buzunar ca fraierul.

- Suntem unul, un partid, un PNL. S-a finalizata procedura de evaluare în instanță a fuziunii noastre. Ieri. Așteptăm comunicarea scrisă, dar lucrul este clar: există noul Partid Național Liberal. Drept pentru care pot să spun tuturor cârcotașilor, de sus de tot până jos de tot, am reușit. 

- Nu vreau să mai trăiesc vreodată în țara mea vremuri în care oamenii sunt trași la răspundere pentru opiniile lor politice. Eu am trăit 30 de ani în acea Românie a comuniștilor nesimțiți, care parcă se perpetuează ici-colo.

Citiți și:
VOTEAZĂ ÎN CUNOŞTINŢĂ DE CAUZĂ! Ce prevăd programele politice ale lui Victor Ponta şi Klaus Iohannis

Urmăreşte ştirile Digi24 despre ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 şi pe contul dedicat pe Twitter #cotroceni2014!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri