Teodor Meleșcanu: Traian Băsescu este singurul președinte care a solicitat liste cu ofițeri acoperiți

Data publicării:
teodor melescanu la impartial-1

Principalele declarații

Traian Băsescu este primul președinte care a solicitat liste cu ofițeri acoperiți. La ce i-a folosit, ați văzut aseară.

Referitor la H.G. - potrivit prevederilor constituționale serviciile de informații și șefii acestora nu au drept de inițiativă legislativă.

La momentul în care mi s-au solicitat informațiile respective referitoare la agenții acoperiți, eu mă aflam sub incidența legii ca prevede că „sursele de informare, metodele și mijloacele de muncă nu pot fi dezvăluite față de nimeni și nicio împrejuarare”.

La momentul respectiv eu aveam două posibilități. Să respect legea sau să nu respect legea, lucru pe care l-am respins.

Dați-mi voie să vă garantez că SIE nu s-ar compromite niciodată cu asemenea practici.

Sunt profund dezamăgit de modul în care președintele își încheie mandatul. Este o dovadă de naivitate să se creadă că un astfel de scandal să aducă beneficii unui candidat sau altul.

Întrebări


Președintele Traian Băsescu a încălcat vreo lege prin dezvăluirile sale și ce lege?

Legea 1/1998 și o citesc din nou: „Sursele de informare, metodele și mijloacele de muncă nu pot fi dezvăluite față de nimeni și nicio împrejurare”. Nu sunt acum în poziția să facem o discuție constituțională, la CCR dacă va fi nevoie. Din punctul meu de vedere, dispozițiile legii sunt destul de clare.

Ce sancțiuni riscă Traian Băsescu?

Sancțiunile legale.

Care ar fi?

Nu sunt prevăzute de lege.

L-ați acoperit pe Victor Ponta?

Eu nu acopăr și nu descopăr pe nimeni. Dacă dau pentru unul ar trebui să dau pentru toți, ceea ce nu este permis de lege.

V-a cerut cineva într-un fel să lucrați la această ordonanță? (N.r. - Traian Băsescu a declarat aseară că Teodor Meleşcanu a iniţiat o HG care îi proteja pe foştii ofiţerii sub acoperire și care a fost semnată de Victor Ponta. Detalii aici.)

N-am lucrat la această ordonanță. Mi-o asum în calitate de șef al serviciului.

De ce a fost nevoie în 2013 și nu în 2015?

Ea este din 2011 făcută, datorită faptului că în 2012 au fost referendumuri s-a considerat că nu e bine să se intre cu o temă care ar crea dezbateri. S-a adoptat în 2013. Este în proiect când nu mă gândeam că o să fiu director al SIE.

Nu ar trebui să fie clasificată?

De ce am declasifcat-o. Pentru că am avut procese în instanță și nu a putut fi opozabil principiul că nu au voie să-și dezvăluie identitatea. A fost un caz celebru, Dragomir îl chema, din SIE. LA tribunal ni s-a respins acțiunea întrucât anexa înainte era secretă și în consecință nu era opozabilă. Până când nu se publică în Monitorul Oficial nu sunt sunt opozabile altei părți și de aceea am luat hotărârera să o facem publică,. Să se știe foarte clar care sunt categoriile de informații secrete care nu pot fi deconspirate.

Premierul Victor Ponta a încălcat legea?

Nu pot să vă spun dacă a fost ofițer sau nu. Nu pot să vă confirm acest lucru.

Un procuror poate fi în paralel și un ofițer al SIE?

Începând cu anul 2004 este interzis. La modificarea legii privins statutul magistraților s-a introdus expres o dispoziție potrivit căreia magistrații, procurorii și judecătorii nu pot fi ofițeri acoperiți.

De câte ori v-a solicitat președintele să-i aduceți la cunoștință eventualii agenți sub acoperire în Guvern?

O singură dată, la începutul anului. 2014.

Credeți că face jocurile cuiva?

Nu, nu.

Singura chestiune care ridică unele probleme și care va trebui să fie soluționată legal este faptul că președintele s-a referit la faptul că are copii după documentele transmise de SIE. Ceea ce potrivit legilor în vigoare este interzis.

Afectează acest scandal imaginea României pe plan extern?

În mod sigur, da. Orice deconspirare a unui ofițer acoperit care a participat la diverse activități determină o reanalizare de către serviciile partnere a tuturor cazurilor în care a fost prezent pe teritoriul unei țări, pornindu-se de la ideea că o asemenea prezență era ostilă, ceea ce produce dificultăți și serviciului, nu numai imaginii.

Ar trebui Traian Băsescu să își dea demisia?

Din punctul meu de vedere nu văd sensul unui asemenea demers.

Poare fi validat un președinte care a fost ofițer sub acoperire?

Nu văd sensul întrebării. Și dacă a fost baptist îl putem valida. Cred că e o chestiune care ține strict de procesul votului.

Urmăreşte ştirile Digi24 despre ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014 şi pe contul dedicat pe Twitter #cotroceni2014!  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri