Teodor Meleșcanu a depus jurământul ca ministru de Externe. Traian Băsescu: „Nu v-aș fi numit”

Data publicării:
teodor melescanu -in studio la digi24

Teodor Meleşcanu, propus ministru de Externe / FOTO Digi24

ACTUALIZARE 17.39. Teodor Meleșcanu a depus jurământul ca ministru de Externe, după demisia lui Titus Corlățean. Președintele Traian Băsescu a declarat că l-a numit în funcție doar din cauza urgenței situației.

„Nici pe dumneavoastră nu v-aș fi numit, din cauza întâmplărilor din ultimul dumneavoastră an de mandat de la SIE, dar am făcut-o datorită urgenței”, a declarat el înainte de ceremonie.

„Și mai ales am rămas cu o declarație a dumneavoastră în minte, că dacă ați fi fost ministru de Externe, nu s-ar fi întâmplat ce s-a întâmplat cu votul din diaspora. Având încredere, totuși, în ceea ce ați spus public, vă invit să depuneți jurământul”, a adăugat el.

Președintele a mai spus că demisia lui Titus Corlățean a venit „prea târziu” și că acesta „trebuia să-și asume eșecul din data de 2 noiembrie, noaptea”.

ACTUALIZARE 15.57. Traian Băsescu a semnat decretele prin care ia act de demisia lui Titus Corlăţean şi, respectiv, prin care Teodor Meleşcanu este numit ministru al Afacerilor Externe, a anunţat Preşedinţia.  

Depunerea jurământului va avea loc la 17.30.

ACTUALIZARE 14.28. Teodor Meleşcanu a declarat la Digi24 că se aşteaptă ca propunerea ca el să ocupe funcţia de ministru de Externe să fie primită de românii din diaspora „cu aceeaşi atitudine", iar el să fie perceput ca "un om echilibrat care ştie să acţioneze cu adevărat în interesul oamenilor”.

„Voi asigura dreptul tuturor românilor din diaspora de a vota. Mapa mea profesională este ireproşabilă, cel puţin în materie de politică externă şi de securitate, nimeni nu mi-a contestat experienţa”.


Victor Ponta a precizat că a transmis Președinției demisia ministrului de externe și propunerea ca Teodor Meleșcanu să-i ia locul.

Victor Ponta a acuzat, la rândul său, „presiuni inacceptabile” din partea președintelui Traian Băsescu și a lui Klaus Iohannis, prezidențiabilul ACL, care, susține premierul, cer Ministerului de Externe să încalce legea. Premierul acuză o latură politică care deturnează sensul campaniei electorale și al alegerilor.

Premierul a spus, însă, că nemulțumirile românilor din diaspora care nu au putut vota la turul I sunt „legitime”, iar în ședința de guvern de marți vor fi alocate resursele financiare pentru ca măsurile preconizate de BEC și de MAE pentru organizarea turului II în străinătate să fie puse în aplicare.

Meleșcanu va avea sarcina să organizeze, „conform dispozițiilor legale și ale BEC, desfășurarea votului în diaspora, dar cu respectarea legii și a instituțiilor publice care vor rezista până în 16 și după aceea presiunilor ilegale și ilegitime făcute de cel care pe 16 seara va fi fost președinte al României, Traian Băsescu”, a spus Victor Ponta.

„Aștept ca Traian Băsescu să stabilească ora la care Teodor Meleșcanu depune jurământul, pentru ca imediat să-și poată prelua atribuțiile și să se ocupe de buna funcționare a MAE”, a adăugat Victor Ponta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri