Cum relatează presa internațională SUMMITUL NATO

Data publicării:
20140903 140903a-016

Mai mult decât oricine, preşedintele Vladimir Putin a stabilit ordinea de zi a summitul Alianţei Nord-Atlantice, care împlineşte anul acesta 65 de ani de existenţă, notează The New York Times, într-un editorial cu titlul Provocările Urgente ale NATO. Editorialistul american precizează că liderii NATO ar putea lua decizia formării unei „forţe de reacţie foarte rapidă”, ca să rezolve agresiunea rusă din Ucraina dar şi alte conflicte internaţionale.

Potrivit lui Anders Fogh Rasmussen, care participă pentru ultima dată la un summit NATO în calitate de secretar general, 4.000 de militari ar putea fi mobilizaţi foarte rapid în estul Europei, pentru ca Alianța să fie „mai vizibilă” şi pentru a „lovi puternic”.

Ce poate face mai exact NATO pentru Ucraina se decide la summitul din Ţara Galilor”, notează Deutsche Welle. Analiştii consideră că Occidentul reacţionează prea lent, motiv pentru care, cel mai probabil, nici summitul de la Newport nu va produce surprinze de proporţii.

SUMMIT NATO 2014. Mai mulţi experţi consideră că preşedintele ucrainean Petro Poroşenko ar putea primi ajutor din partea SUA, unde va efectua o vizită oficială la mijlocul lunii septembrie. Aceştia explică principalii factori care împiedică NATO să ajute mai consistent Ucraina: teama de a nu provoca suplimentar Moscova şi statutul Ucrainei de non-membru al Alianţei.

NATO este pregătită să reacționeze ferm faţă de Rusia în cazul Ucrainei”, titrează Le Monde.

Moscow Times face un istoric al relaţiilor dintre NATO şi Rusia din ultimii ani şi ajunge la concluzia că disputele pe tema situaţiei din Ucraina reprezintă unul dintre duelurile UE - Rusia pentru pieţe de desfacere, chiar dacă liderii europeni nu recunosc acest lucru. În ceea ce priveşte sprijinul militar al NATO pentru Ucraina, Vladimir Putin ştie că Alianţa Nord-Atlantică nu poate face mare lucru în acest moment, mai scrie publicaţia de la Moscova.

Digi24, la SUMMITUL NATO din Țara Galilor

NATO se află în faţa unei imense provocări, criza din Ucraina, şi în toiul aceste crize incepe astăzi SUMMITUL NATO DIN ȚARA GALILOR, o întâlnire socotită a fi una dintre cele mai importante de după încheierea Războiului Rece. Iar Digi24 va fi acolo! Trimişii noştri speciali, Sanda Nicola şi Toma Petcu, vor relata, în direct, începând chiar din această seară, despre deciziile care vor influenţa securitatea mondială.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri