Români de Oscar. Talentul românesc traversează Oceanul

Data publicării:
oscar statuete
Români care au primit Oscarul

 

FOTO: Facebook Mihai Alden

Anul acesta, Mihai Alden, un român stabilit în Suedia de când era elev în clasa a III-a, a primit Oscarul pentru „realizări tehnice şi ştiinţifice“. Oscarul în acest domeniu se acordă cu două săptămâni mai înainte de gala propriu-zisă a Academiei americane de Film. Mihai şi doi colegi ai săi au revoluţionat producţia filmelor de animaţie, realizând un soft special, Open VDB, cu ajutorul căruia s-au făcut filme celebre ca „Pinguinii din Madagascar“, „Motanul încălţat“ sau „Cum să-ţi dresezi dragonul 2“.

Tot la această categorie, Oscarul pentru tehnologie, alți doi români au primit în 2012 prestigioasa distincție. Petru Pop şi Radu Corlan au făcut parte din echipa care a inventat camerele digitale ultrarapide, folosite la filmarea unor producţii de la Hollywood, printre care "Inception", "Born to be Wild" sau seria "Mision Impossible". Cei doi, împreună cu prietenul lor, Alexandru Aciu, au creat acest mecanism de captare a imaginilor în anii 90; Alexandru Aciu a murit, însă, în 2004.

Înainte de folosirea camerei ultrarapide, pentru filmarea unui cadru era nevoie de mai multe camere mari, dificil de manevrat, de mai multă peliculă şi de tehnologie de procesare complicată.

Invenţia românilor a fost prezentată pe ecranul centrului Hollywood and Highland, la cea de-a 84-a ediţie a Premiilor Academiei Americane de Film.

Români care au făcut parte din echipele de producţie ale unor filme nominalizate

2015

FOTO: Facebook Lucian Boicu

Lucian Boicu, un canadian născut în Buzău, şi-a adus contribuţia la două superproducţii nominalizate anul acesta la Oscaruri: „American Sniper“, cu șase nominalizări, şi „Guardians of the Galaxy“, cu două nominalizări. Românul este grafician şi a făcut parte din echipa care a realizat efectele vizuale. Este absolvent al Institutului de Artă din Toronto și lucrează ca senior compositor, în Vancouver, pentru Method Studios.

În ultimii ani, Lucian a lucrat şi pentru alte companii de renume precum Artifex, MPC, Image Engine Design Inc., Intelligent Creatures.

Alte producţii importante la care a lucrat Lucian Boicu: „Exodus: Gods and Kings”, „Continuum”, „Godzilla”, „Uimitorul Om-Păianjen 2”, „Legenda Călăreţului Singuratic”, „Vikings”, „Resident Evil: Contribution”, „Breakaway”, „Gnomeo şi Julieta”, „Piranha 3D”, „Rollbots”, „Yes, Virginia” şi altele.

Alături de Lucian Boicu, alţi doi români au lucrat la efectele vizuale pentru Gardienii Galaxiei, regizat de James Gunn şi devenit filmul cu cel mai mari încasări pe 2014. Alexandru Popescu (lead environments) şi Raul Joshua Teleki (animaţie tehnică) lucrează la Moving Picture Company Londra – MPC.

Alexandru Popescu a făcut parte şi din echipele care au lucrat la "Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides" şi "47 Ronin".

FOTO: Facebook Raul Teleki

Raul Joshua Teleki a mai lucrat la "Beauty and the Beast", "Cloud Atlas" şi "Super 8".

2014

Adrian Corsei a fost cel care a condus echipa de artişti de la Trixter care s-a ocupat de efectele generate pe calculator în două dintre scenele importante ale peliculei „Iron Man 3“, nominalizat în 2014 la categoria efecte speciale. (Nu a câştigat Iron Man 3, ci Gravity). Cele două scene durează împreună 20 de minute: cea de început şi bătaia din casa mandarinului de la sfârşitul filmului.

Designeri, stilişti români la Oscaruri

2015

Alice Goidea este unul dintre cei 50 de artişti şi branduri din toată lumea care au fost selectaţi să participe la un eveniment ce prefațează Oscarurile. Ea are ocazia să le machieze pe actriţele nominalizate la premiul pentru cel mai bun rol feminin, Reese Witherspoon, Marion Cotillard sau, marea favorită, Julianne Moore.

Românca are 27 de ani și a studiat la Facultatea de Farmacie, dar este pasionată de machiaj de la trei ani.

Sâmbătă, 21 februarie 2015, cu o seară înainte de ceremonia decernării premiilor Oscar, Alice Goidea, make-up artist, va reprezenta România la Los Angeles, în fața nominalizaților la celebrele premii din industria filmului. Alice nu merge singură, ci îi ia cu ea pe Ileana Cosânzeana, Prâslea cel Voinic, Lostrița și Vitoria Lipan și vrea să arate întregii lumi frumoasele povești românești, aduse la viață într-un mod original. Tânăra româncă este invitată să își prezinte munca, alături de alți 49 de artiști si branduri internaționale exclusiviste, în cadrul evenimentului organizat de Celebrity Connected, la Los Angeles, în fața a 130 de vedete nominalizate în acest an la Oscar.

2014

Tamara Henry în rochiar creată de Mona Felba FOTO: Facebook Mona Felba

Mona Felba a creat o rochie care a făcut senzaţie la decernarea premiilor Oscar. Rochia a fost creată într-o săptămână și a fost purtată de actriţa şi regizoarea Tamara Henry.

Designerul Orly Shani a purtat o rochie semnată Loredana Sârbu, la aceeaşi ceremonie a premiilor Oscar.

2012

Maria Menounos a purtat la ediţia Premiilor Academiei din 2012 o rochie semnată Maria Lucia Hohan.

Maria Lucia Hohan este deja un designer apreciat de vedetele de peste Ocean. Aceasta a îmbrăcat artiste precum Katherine Heigl, Vanessa Hudgens sau Eva Longoria.

2010

Paula Pavel a machiat pentru covorul roșu al Oscarurilor echipa de producție a filmului True Grit.

2009

Actriţa Ahna O’ Reilly a purtat o rochie creată de un designer din România, Aura Cercel.

(Documentarist: Cristina Rizoiu, Digi24)

Citiți alte materiale despre OSCAR 2015 în secțiunea specială a site-ului digi24.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri