RAPORT DE ȚARĂ. Excursie la munte: 36 de kilometri din DN1, parcurși în două ore

Data publicării:
08042013 20prahova-59457

Insfrastructura rutieră este în continuă dezvoltare în judeţul Prahova. Autorităţile judeţene au în vedere realizarea mai multor lucrări, printre care un nod rutier pe autostrada A3 București Ploiești, în zona localităţii Gherghiţa. În prezent, şoferii care circulă pe A3 nu au pe unde întoarce sau ieşi în localităţile limitrofe şi sunt nevoiţi să meargă până la capătul drumului, în Ploiești sau în București.

Totodată, se lucrează la punerea în practică a unor soluţii privind fludizarea traficului pe DN1, în special în localităţile Comarnic, Sinaia şi Buşteni, acolo unde conducătorii auto îşi pierd chiar şi jumătate de zi în trafic din cauza aglomeraţiei.

În acest sens se doreşte construirea cât mai repede a autostrăzii Comarnic Braşov care va prelua mare parte din traficul de pe DN1, în zona staţiunilor montane. Dacă infrastructura judeţeană este un punct de interes pentru autorităţi, în schimb, drumurile din localităţi nu au parte de aceeaşi atenţie.

O baie în mare vara sau o gură de aer proaspăt de munte în orice anotimp - turismul de week-end are alternative clare pentru români. Când își planifică timpul, temerarii trebuie să ia în calcul și timpul pe care îl vor petrece în trafic. Aglomerația deja tradițională de pe DN1 la intrarea în stațiunile montane este o problemă care pare fără rezolvare pentru autoritățile județene.

Pentru şoferi, coşmarul începe în Comarnic, unde drumul se îngustează de la patru, la două benzi, şi acelea traversate de numeroase treceri de pietoni.

DN 1 este drumul naţional cu cel mai mare trafic din ţară. În zilele de sărbătoare şi în vacanţă, în anumite perioade, poate să ajunge şi la 50.000 de maşini, deci DN1, la un moment dat, bate toate cele trei autostrăzi, A1, A2, A3 din punct de vedere al traficului”, a explicat inginerul Valerian Manta, şeful Secţiei Drumuri Naţionale Ploiești.

Una dintre soluţiile propuse de guvernanţi pentru fluidizarea traficului spre staţiunile montane de pe Valea Prahovei este autostrada Comarnic Braşov. Paralelă cu DN 1, viitoarea şosea de viteză are un traseu complicat, prin tuneluri săpate în munţi.

În prezent, şoferii care circulă pe DN1 între Comarnic şi Predeal, petrec chiar şi două ore în trafic, pe 36 de kilometri de drum. După ce autostrada Comarnic Braşov va fi dată în folosinţă, distanţa dintre cele două staţiuni va fi străbătută în cel mult 20 de minute.

Bucata din A3 care leagă Ploieşţiul de Bucureşti a costat peste 440 de milioane de euro şi a fost construită ca alternativă la DN1.

Inaugurată anul trecut, autostrada A3 nu are locuri de parcare, benzinării şi nici noduri rutiere unde şoferii să poată întoarce. Din acest motiv, mulţi conducători auto preferă să circule pe DN1.

Cel mai nou cartier din Ploiești, fără străzi asfaltate

Municipiul Ploiești este tranzitat de peste 10.000 de maşini zilnic, iar numărul autovehiculelor creşte considerabil în zilele libere, când mulţi şoferi folosesc străzile din oraş ca să evite aglomeraţia de pe DN1.

Aici însă problema cea mai gravă este starea drumurilor. În cel mai tânăr cartier al Ploieștiului, Mitică Apostol, cei peste 1.500 de locuitori au străzile neasfaltate. Nici urmă de canalizare, iar gazele sunt o raritate.

E evident că sunt probleme în tot oraşul vizavi de asfaltări. O parte din oraş nu are canalizare şi apă curentă, în special cartierele mărginaşe. Pentru cartierul Mitică Apostol, care este, să spun aşa, un cartier uitat de multă vreme, avem semnat deja un partenieriat cu Romgazul să băgăm gaze în tot cartierul”, a declarat Iulian Bădescu, primarul Ploieștiului.

Cea mai mare lucrare de infrastructură rutieră care va avea loc în Ploiesti în următorii doi ani este însă reabilitarea căii de rulare a tramvaielor. Vor fi alocate 50 de milioane de euro, atât fonduri europene cât şi bani de la consiliul local.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campaniaRAPORT DE ŢARĂface radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră peraportdeţară.digi24.roşi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri