Satul Dobriţa din Gorj, ascunzătoarea regelui Mihai

Data publicării:
DOBRITA

Regele a ajuns la Dobriţa pe 23 de august 1944, însoţit de toată suita regală. Printre martorii momentului se numără şi Nicolae Săvulescu, acum în vârstă de 85 de ani. Ziua sosirii Majestăţii Sale i-a rămas întipărită perfect în memorie.

Mihai, regele, el era la volan. Nu văzusem maşini atuncea niciodată în viaţă. Pentru mine personal a însemnat că totul e posibil în viață. Cine putea să spună că noi suntem capitala României”, a mărturisit Nicolae Săvulescu.

Regele şi suita sa au locuit într-un conac, proprietatea colonelului Petrică Popescu. Casa Victoriei Gangioveanu se afla peste drum de reşedinţa vremelnică a monarhului. Pe atunci o copilă de opt ani, Victoria îl vedea adesea pe rege.

Familia regală a rămas în conacul colonelului Petrescu până la mijlocul lunii septembrie 1944.

„A fost un moment de bun augur pentru că imediat au început bombardamentele germane asupra Palatului Regal și chiar aripa palatului în care se aflau apartamentele regelui Mihai au reprezentat ținta”, a povestit Sorin Damean, istoric.

După venirea comunismului, conacul familiei Petrescu a fost transformat în CAP.

În 1995, clădirea, transformată într-o ruină, a fost redobândită de nepotul vechiului proprietar. Acesta a început imediat lucrările de renovare şi a reuşit să-i redea farmecul de odinioară. În această toamnă, el şi-a propus chiar să-l invite ca oaspete pe Regele Mihai.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri