VIDEO. A murit Eusebio, legenda fotbalului portughez

Data publicării:
eusebio - 6334330-AFP Mediafax Foto-JAVIER SORIANO

A înscris aproape 727 de goluri în 715 meciuri numai în campionatul portughez. Este considerat cel mai faimos jucător al Benficăi şi al Portugaliei, şi primul atacant de talie mondială de origine africană. A fost ales al 9-lea jucător al secolului XX.

Pelé l-a numit pe Eusébio printre cei mai buni 125 fotbaliști în viață, în 2004. În noiembrie 2003, pentru a celebra Jubileul FIFA, a fost ales „Jucătorul de aur" al Portugaliei, de către Federația Portugheză de Fotbal, ca fiind cel mai bun jucător portughez din ultimii 50 de ani.

Portughezul Eusebio a decedat în cursul nopţii trecute, la vârsta de 71 de ani. Fostul atacant de legendă al Benficăi Lisabona a suferit un stop cardiorespirator azi-noapte, în jurul orei 3.30. Starea sa de sănătate se înrăutăţise în urma atacului cerebral suferit în 2012 în Polonia, în timpul desfăşurării Campionatului European.

Cum a devenit o legendă

Născut în Mozambic, Eusebio a făcut pasul spre legenda fotbalului mondial la Benfica Lisabona - unde a jucat 15 din cei 22 de ani de carieră. Atacantul a câştigat cu echipa sa de club 11 titluri naţionale în Portugalia, a fost de trei ori golgeter al Cupei Campionilor Europeni - trofeu cucerit de Benfica în 1962.

Perla Neagră sau Pantera Neagră - aşa cum era supranumit Eusebio - s-a retras din fotbal cu nişte cifre incredibile: 733 de goluri în 745 de meciuri disputate.

În 1966 şi-a condus echipa naţională spre locul al treilea la Campionatul Mondial din Anglia. Cu un an înainte, atacantul cucerise Balonul de Aur - trofeul cuvenit celui mai bun jucător din fotbalul mondial.

Eusebio a devenit un simbol al Benficăi şi al naţionalei portugheze, pe care le-a însoţit la fiecare meci important în ultima perioadă.

În 2012, suferise un atac cerebral în timpul Campionatului European din Polonia, iar starea sa de sănătate s-a înrăutăţit. Eusebio şi-a petrecut ultima perioadă din viaţă mai mult în spital, fiind afectat de o pneumonie severă. Noaptea trecută, la ora 03:30, Eusebio a murit în urma unui stop cardiorespirator şi a lăsat în urmă o legendă uriaşă a fotbalului. Pe 25 ianuarie, ar fi împlinit 72 de ani.

A refuzat comparațiile

Fotbaliştii de top nu erau plătiţi cu milioane de euro pe sezon, însă bucuria fotbalului era trăită cu aceeaşi intensitate. Eusebio a făcut parte dintr-o generaţie romantică a sportului devenit între timp o uriaşă industrie. Chiar dacă nu şi-a ascuns niciodată admiraţia pentru vedetele fotbalului de astăzi, Eusebio a refuzat întotdeauna comparaţia cu starurile momentului:

„Este greu pentru mine să fac comparații, dat fiind că eu am jucat cu atât de mulți ani în urmă. Ce pot să spun este că în generația mea, generația anilor 60, se juca fotbal adevărat și se juca peste tot în lume. Astăzi aș spune că fotbalul nu este nimic altceva decât o afacere. Calitatea jucătorilor, deși sunt unii jucători buni, dar în mod esențial spectacolul este unul comercial”, a declarat Eusebio într-o conferință de presă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri