Factură-record pentru Olimpiada de Iarnă de la Soci: 50 de miliarde de dolari, din care 18 ar fi fost deturnate de apropiaţii lui Vladimir Putin

Data publicării:
soci-1

Mai sunt trei zile până la deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice de la Soci, iar organizatorii au numărat banii cheltuiţi. Rezultatul este ameţitor: factura este de aproape 50 de miliarde de dolari, o sumă record în istoria Jocurilor Olimpice, fie ele de vară sau de iarnă. O asociaţie anticorupţie de la Moscova susţine că mulţi bani au ajuns în conturile apropiaţilor regimului de la Kremlin.

 

Jocurile Olimpice de la Soci vor costa mai mult decât toate Olimpiadele de Iarnă organizate din 1924 încoace. Până acum, chinezii deţineau recordul, cu 43 de miliarde de dolari pentru Olimpiada de Vară din 2008.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că, pentru construcţia arenelor, au fost cheltuite doar şapte miliarde de dolari, mult mai puţin decât anticipase. Pe ce s-au dus deci restul de 43 de miliarde de dolari? Fostul candidat la primăria Moscovei, Alexei Navalnîi, un critic înverşunat al lui Putin, a adunat documente şi susţine că parte importantă din suma colosală a ajuns la suţinătorii Kremlinului, prin contracte preferenţiale sau din mită.

Un fost contractor rus, refugiat la Londra după ce a refuzat să achite comisioane ilegale, îi susţine declaraţiile. 40% ar fi fost comisionul din suma totală a unui contract, susţine Valeri Morozov.

Alexei Navalnîi susţine şi că autorităţile au cheltuit mulţi bani pentru construcţia unor clădiri care nu au nimic de-a face cu Olimpiada sau cu dezvoltarea turismului în Soci. Imobilele ar fi noi reşedinţe pentru Vladimir Putin sau sedii pentru diverse servicii şi agenţii guvernamentale. Toate acestea sunt confirmate şi de un membru al Comitetului Internaţional Olimpic, care a declarat că aproximativ 18 miliarde de dolari din bugetul Olimpiadei de la Soci au fost deturnate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri