Istoricul meciurilor dintre România și Ungaria. Tricolorii sunt neînvinși de 32 de ani

Data publicării:
127523 127523 romania fani

Rivalitatea dintre echipele naţionale de fotbal ale României şi Ungariei este cea mai mare pentru ambele echipe. După secole de confruntări sociale interetnice, tensiunile dintre cele două ţări vecine nu aveau cum să nu se transmită şi la fotbal.

Chiar dacă România a jucat primul meci în 1922, România a întâlnit Ungaria abia nouă ani mai târziu, iar echipa ungară a fost abia a cincea din cele şase ale ţărilor vecine care s-a confruntat cu tricolorii. Mai mult, tricolorii fuseseră între timp şi la Cupa Mondială din 1930.

După o înfrângere cu 4 - 0 în deplasare, tricolorii au obţinut primul succes doi ani mai târziu, 5 - 1 pe teren propriu, într-un meci în care Graţian Sepi a înscris de patru ori.

Au urmat apoi 66 de ani şi 16 meciuri în care tricolorii nu au reuşit decât cinci rezultate de egalitate, ceea ce a creeat aproape o obsesie în România pentru o victorie contra vecinilor. E drept, cei din Generaţia de Aur n-au prins niciun meci împotriva Ungariei, în afara unei duble la apusul carierei lor.

În preliminariile Euro 2000, după 1 - 1 la Budapesta, a venit meciul din Ghencea, care era decisiv pentru calificare. Gică Hagi se retrăsese de la echipa naţională după Cupa Mondială din Franţa, dar nevoia unei victorii împotriva Ungariei l-a făcut să revină. Tot Victor Piţurcă, aflat atunci la primul său mandat, era selecţioner, iar tricolorii au făcut legea pe stadionul din Ghencea. Adrian Ilie şi Dorinel Munteanu au marcat în primul sfert de oră iar tricolorii au rezistat în restul meciului şi au trimis România la ultimul ei turneu final de până acum.

În următoarele preliminarii au urmat alte două victorii pentru tricolori, la fel cum s-a întâmplat şi în amicalul din 2008. Egalul, 2 - 2, din primăvară înseamnă că, acum, Ungaria e fără victorie în faţa tricolorilor de 32 de ani, în timp ce de la ultimul succes maghiar pe teren românesc au trecut mai bine de patru decenii.

Partida va însemna istorie pentru selecţionerul Victor Piţurcă. După ce a devenit omul care a condus de cele mai multe ori echipa naţională, Piţurcă va deveni selecţionerul României cu cele mai multe meciuri împotriva Ungariei. Jocul de pe Arena Naţională va fi al patrulea, iar Piţurcă îl va depăşi astfel pe Costel Rădulescu, omul care a fost pe banca României la primele trei meciuri contra Ungariei.

Partida din această seară începe la ora 21 și va avea loc pe Arena Națională.

Însă confruntările dintre cele două selecționate au avut loc și în afara stadionului. În numai 24 de ore au avut loc patru incidente în care au fost implicați suporteri unguri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri