Octavian Bellu: Sper să se înțeleagă că nu se poate merge la o competiție de mare anvergură cu infiltrații, tratamente paleative și heirupism

Data publicării:
187332 187332 bellu octavian

„Foarte multe n-au mers cum trebuie. Nu s-a înâmplat dintr-odată. Lucrurile sunt de mult sub lupa celor care se pricep și rezultatul era previzibil. Nu a existat continuitatea necesară în pregătirea pentru a realiza obiectivele pe care ți le propui într-un an, mai ales preolimpic. Am încercat în ultimele patru luni să dăm o mână de ajutor ca voluntari, dar n-am avut pe cine ajuta, pentru că fetele, cu mari probleme de sănătate, erau mai mult pe la spitale, refacere, masaje, kinetoterapeuți. Au apărut și accidentari de ultim moment: Larisa Iordache, chiar și Jurcă, cu o problemă la gleznă pe care nu și-o pot explica medici din trei țări. Acestea două lipsind din echipă au creat un mare gol în structura unei echipe care își dorește să se califice la JO”, a spus Octavian Bellu, la Digi24.

Fostul antrenor a adăugat că Larisa Iordache „putea aduce la toate aparatele un punctaj foarte bun, dar nu suficient pentru a fi siguri de calificare”.

„Cu tot respectul pentru Cătălina, chiar dacă a adus două note foarte bune, n-au fost suficiente. Trebuie să ai formație sănătoasă”, a adăugat Octavian Bellu.

„Am încercat să fim aproape de acest colectiv rămas la jumătate față de competiția de la Glasgow. Fetițele pe care le-am avut la dispoziție, unele și-au depășit condiția la Rio. Maria Volbura, un copil fără experiență, are potențial să-și îmbunătățească exercițiile, dar cu ce a mers a luat notele pe care le-ați văzut”, a adăugat el.

Fostul antrenor a mai spus că „generațiile anterioare aveau mai multă determinare și potențial fizic, reușeau să depășească situațiile de criză prin voință, capacitatea de a trece dincolo și de dureri inerente în sportul de performanță”.

„Dar nu putem la nesfârșit să organizăm un lot sau un grup care să se pregătească pentru o competiție de mare anvergură pe criteriul vârstei. Trebuie să fie la lot selectate dintr-un grup mai mare și să existe concurență. Noi nu avem acel grup mare din care să selectăm. Aceste lucruri țin de ani de zile. În 2000, spuneam că lucrurile nu pot merge la infinit datorită exploziei individiuale a unor Cătălina Ponor, Răducan, Amânar, gimnaste care reușeau să acumuleze valoare în timp foarte scurt și să se și prezinte în concurs foarte bine”, a subliniat Octavian Bellu.

În privința unei participări la individual, Octavian Bellu a spus că „este posibil ca o gimnastă din România să mearga la individual la Jocurile Olimpice. Desemnarea o va face Federația în funcție de starea de sănătate.”

„Sper să se înțeleagă că nu se poate merge la o competiție de mare anvergură cu infiltrații, tratamente paleative, heirupism de care n-am fost departe de fiecare dată aproape, la o competiție mare. Dar rezultatele au ieșit. Am prelungit această impresie că lucrurile sunt în ordine. N-au fost și nu sunt. Sunt foarte multe învățăminte din greșelile sau neajunsurile din pregătirea acestui preolimpic”, a mai spus fostul antrenor.

„Participarea României la Olimpiadă s-a pierdut la Glasgow. Normal era ca România să fie în primele opt și nu mai era această problemă”, a mai spus Octavian Bellu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri