VIDEO. Trupa Taxi, virală pe internet cu o melodie-manifest împotriva Catedralei Mântuirii Neamului

Data publicării:
dan teodorescu

Melodia a fost lansată joi și a ajuns virală pe internet.

„Azi noapte am avut un vis: Catedrala Mântuirii Neamului românesc era gata. Iar eu m-am dus la catedrală de dimineaţă să-l caut pe Dumnezeu. Nu l-am găsit. Sunt convins că era acolo, dar pur şi simplu nu l-am găsit eu, deşi l-am căutat până şi-n sălile polivalente, si în cele 12 lifturi, şi în parcarea subterană şi în spaţiile auxiliare. Nu l-am găsit, dar nu m-am mirat. Acolo totuşi e o suprafaţă de 11 hectare”, începe melodia semnată „Taxi şi prietenii".

În continuare, Dan Teodorescu cântă despre cum l-a găsit pe Dumnezeu într-o biserică „din lemn”. Astfel, „cred că Dumnezeu preferă lemnul” devine refrenul melodiei, cântat sau rostit de mai multe personalități.

„M-am dus în oraş să-l caut. Am ajuns în Centrul Vechi. M-am gândit că acolo e puţin probabil să-l găsesc. Şi până la urmă l-am găsit într-o biserică din lemn. E una undeva pe un deal. L-am vazut de la intrare. N-a fost greu. Biserica are 100 de metri pătraţi în total şi cred că ştiu de ce l-am găsit aici: Dumnezeu preferă lemnul, lemnul şi spaţiile mici", continuă Taxi.

În videoclipul melodiei apar Dan Bittman, Cornel Ilie, Monica Anghel, Virgil Ianțu, Andi Vasluianu, Dorina Chiriac, Ștefan Bănică, Robin Proca, Andi Moisescu, Dani Oțil, Paula Chirilă, Horia Moculescu, Toni Grecu, Irina-Margareta Nistor, Dan Byron, Teo Trandafir, Oreste Teodorescu, Pavel Bartoș, Ada Milea, Călin Goia, Mircea Cărtărescu, Horia Vîrlan, Guess Who, Laura Lavric, Andreea Esca, Răzvan Simion, Alexandru Andrieș, Emilia Popescu, Grigore Leșe, Mircea Baniciu, Alexandra Ungureanu, Oana Pellea, Victor Rebengiuc.

Videoclipul alb-negru este semnat Tudor Olaru.

Melodia are deocamdată peste 55.000 de vizualizări. Pe pagina de Facebook a trupei Taxi, melodia a primit atât aprecieri, cât și critici.  

În decembrie 2011, se turna prima cifă de beton la Catedrala Neamului. Catedrala Neamului ar putea fi gata pentru a fi ţinute slujbe în 2017. Costurile pentru lucrările „la roşu” au fost sub 100 de milioane de euro.

Consilierul patriarhal Vasile Crăcăoanu a declarat că durabilitatea şi siguranţa au fost cuvintele de ordine de la care au pornit toate lucrările acestui obiectiv, iar la proiectare s-a ţinut cont de cele două aspecte, soluţiile alese îndeplinind aceste criterii. Durabilitate pentru că trebuie să dăinuie minim 500 de ani şi siguranţă pentru că într-o perioadă atât de mare de timp trebuie să reziste şi la eventuale cutremure de peste 8,5 grade pe scara Richter.

La Catedrala Neamului se vor folosi 100.000 de metri cub de beton, 45.000 de tone de armătură rigidă şi aproximativ 25.000 de tone de armătură flexibilă, de zece ori mai mult decât la un bloc de zece etaje. Eficienţa energetică este asigurată de zidurile masive de rezistenţă şi de cărămida plină folosită pe interiorul şi exteriorul acestora.

Despre costurile construcţiei a vorbit părintele Nicolae Crîngaşu, consilier patriarhal, coordonator la sectorul monumente şi construcţii bisericeşti, care a arătat că valoarea totală ar fi sub 100 de milioane de euro, până în faza „la roşu”, şi nu 400-500 de milioane, aşa cum s-ar fi vehiculat, sume foarte deplasate faţă de realitate.

Donaţiile care susţin şantierul Catedralei vin lunar de la credincioşi, la care se adaugă colecta naţională, dar şi sumele alocate de Guvern, primării şi consilii judeţene.

Citiți și:
Propunere. Construirea Catedralei Mântuirii Neamului, finanțată exclusiv de BOR
Milioane investite într-o catedrală impresionantă din Suceava
BIZIDAY | Șantierul noii linii de metrou vs. șantierul Catedralei Mântuirii Neamului

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri