Frumusețe atipică. Singurul fotomodel în scaun cu rotile din România

Data publicării:
magda coman

Magda Coman este singurul fotomodel în scaun cu rotile din România, dar și ambasadoarea persoanelor cu dizabilități. Are 32 de ani, iar de peste 10 este paralizată.

„Am învățat în primul rând să-mi accept dizabilitatea și să o iau ca pe o provocare. Chiar dacă am trăit probabil dezamăgirea oamenilor, în diferite contexte, am învățat că trebuie să rămân eu și să încerc să nu mă schimb, chiar dacă văd uneori atâta răutate în jurul meu”, spune Magda Coman, fotomodel.

Magda se afla la începutul unei cariere în modelling, când un accident rutier i-a dat viaţa peste cap. Au urmat luni grele în care pentru ea nimic nu părea să mai aibă vreun sens. Psihoterapeutul Lucian Negoiță, și el în scaun cu rotile, a ajutat-o să revină pe linia de plutire.

„Cred că nu știa prea bine ce i se întâmplă și cred că nu accepta că în interiorul ei există o parte care vrea să lupte și să continue. Cred că era prietenă cu depresia pe vremea aia. Avea să-mi demonstreze peste ani că și-a dorit să depășească acele momente și să facă ceva cu viața ei”, spune Lucian Negoiță, psihoterapeut.

Tot cu ajutorul psihoterapeutului, tânăra a avut puterea de a se întoarce pe podium.

„Am încercat sa redevin de fapt ce am fost și înainte, cu toate că mă deplasam altfel și sub o altă formă, totuși, faptul că am trimis la o agenție în Germania fotografiile mele și book-ul meu de atunci m-a făcut să-mi recapăt încrederea în mine și să mă reîntorc în lumea pe care eu o lăsasem fara voia mea și în care probabil nu credeam că voi mai reveni niciodată”, spune ea.

Magda a primit o ofertă de a poza în Germania, în aceleași studiouri în care a debutat fotomodelul Claudia Schiffer. Au urmat alte contracte în Europa, dar și prezentări în Statele Unite. Experienţa din străinătate i-a dat curaj să meargă mai departe.

„Nu m-am simțit niciodată discriminată. Am văzut această normalitate în străinătate, pentru că țările sprijină foarte mult persoanele cu dizabilități. Să se reintegreze, să aibă o viață cât de cât normală, să aibă joburi”, spune Magda Coman.

Deşi în străinătate persoanele cu dizabilităţi beneficiază de anumite facilităţi care în România sunt respectate doar pe hârtie, Magda a ales să se întoarcă acasă.

„Am spus eu că dacă toți am pleca, care avem o șansă, probabil n-am mai fi un imbold pentru ceilalți. Cineva trebuie să iasă întotdeauna ca să spună că lucrurile nu merg așa cum ar trebui. Eu cred că dacă lucrurile nu se vor schimba în această țară cu timpul, noi o să ajungem o țară de asistați social, pentru că pur și simplu persoanele cu dizabilități în România nu sunt ajutate să fie reintegrate pe piața muncii. Dacă tu te deplasezi altfel asta nu înseamnă că mintea nu te ajută să poți să faci oricare altă muncă, o muncă de birou, cum face oricare altă persoană”, spune ea.

Tânăra a reuşit nu doar să obţină contracte importante de muncă, ci şi să îşi facă o familie. Fetiţa sa, Rahela, are astăzi 6 ani.

„M-am şi căsătorit, am dat naştere unei fetiţe, după ce mi s-a întâmplat... şi mi-am dorit, ţin minte încă de când eram pe patul spitalului, fiind aproape de persoanele bolnave, să înfiinţez o asociaţie”, spune Magda Coman.

„În primul rând ea ea mai puternică dincolo de zona asta de modelling, ca și individ. Adică cineva care reușește să... nu numai să-și depășească condiția, dar de exemplu să aibă un copil - e din start un învingător”, spune Alin Gălățescu, critic de modă.

Acum trei ani, tânăra a înființat o asociație care promovează imaginea persoanelor cu dizabilitați și luptă pentru ca cei aflați în scaune cu rotile să nu mai fie invizibili. Magda a avut ideea unui spectacol de modă cu scop social, în care 12 fete în scaun cu rotile defilează pe podium însoțite de persoane publice. Prima ediție a avut loc în anul 2013.

„Mie îmi place să spun că acolo unde frumusețea pe podium era interzisă, era cumva captată de modelele care aveau un trup perfect, iată că am ajuns ca oamenii cu dizabilități să pătrundă în lumea fashion-ului, unde încercăm cumva să acomodăm publicul cu normalitatea și să nu se mai pună atât de mult preț pe aspectul fizic, ci cred că mult mai important este ceea ce reprezinți tu ca om și ceea ce transmiți din interiorul tău”, spune Magda Coman.

„Întotdeauna marea problemă a persoanelor atipice este că toată lumea simte nevoia să le creeze o izolare, care în accepțiunea generală e protectoare pentru ei, e benefică, dar în același timp îi face să se simtă singuri. Izolarea asta e ca și cum i-am pune într-o carceră, chiar dacă tapetăm toți pereții să nu se lovească cu capul, nu înseamnă că nu e tot o carceră. Iar ei vor, ca și copiii, cel mai important e să fie acceptați în comunități, în cadrul firescului. Ăsta a fost marele nostru test și fundamental a fost să arătăm sau să transmitem celorlalți o stare de firesc”, spune Alin Gălățescu, critic de modă.

Alin Gălățescu a susținut frumusețea atipică încă de la prima ediție. Modelele care participă la Atipic Beauty Show sunt, înainte de toate, modele de viața.

„Dacă încerci să descoperi poveștile fiecăreia dintre ele vei vedea niște meciuri extraordinare, niște lupte extraordinare, niște victorii extraordinare pe care, însă, ele le aduc la normal. Acolo sunt niște fete care-și doresc să fie frumoase. Iată că nu există limită în ideea de frumos și despre asta cred că e toată povestea. Să-ți păstrezi totuși pozitivitatea, deschiderea, curiozitatea în astfel de situații, înseamnă că ești un om remarcabil și care poți să stai pe aceeași scenă cu niște persoane publice și să fie firesc că tu ești acolo, o femeie frumoasă, punct”, spune el.

Magda Coman reuşeşte să trăiască normal în ţara în care normalitatea este dictată de majoritate, iar idealurile de frumusețe sunt impuse în revistele de modă.

Frumusețea înainte o percepeam altfel, frumusețea pentru mine era să ai un trup perfect și să fii întotdeauna pusă la punct. Acuma, consider că oamenii sunt frumoși atunci când au un interior frumos, când exprimă bunătatea și când chiar le pasă de ceea ce se întâmplă. Sufletul omului nu cred că-l poate schimba nimeni”, spune Magda Coman.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri