Fondatorul Ikea se îmbracă de la piața de vechituri

Data publicării:
GettyImages-57590633 1

FOTO: Getty Images

Kamprad, care a fondat firma de mobilă în 1943 și care va împlini 90 de ani în 30 martie, este cunoscut pentru grija lui excesivă de a cheltui cât mai puțin.

Dacă vă uitați la mine, cred că veți vedea numai lucruri cumpărate la piața de vechituri. Acest lucru înseamnă că vreau să dau un exemplu bun și nu numai că am control asupra prețurilor”, a spus el la postul TV4.

Presa suedeză a publicat în ultimele zile date despre averea lui Ingvar Kamprad, care s-ar cifra la 610 miliarde de coroane (peste 65,5 miliarde de euro). Este greu însă de făcut o separație între ceea ce îi aparține lui, copiilor și fundației familiale. Revista Forbes nu l-a mai inclus în clasamentul său, în care figura în 2006 pe locul al patrulea.

Afacerea suedezului, care ar avea la bază propria zgârcenie, cu generalizarea mobilei la pachet pentru a câștiga volum, a fost însă umbrită de unele aspecte mai întunecate. Kamprad s-a străduit mult să scape de impozite, mai întâi plecând fiscal din Suedia și apoi realizând o structură complexă și opacă ce îi permite limitarea profitului, trimis în Olanda, Luxemburg, Elveția și Liechtenstein. În 2014 și-a vândut vila din Elveția, de pe malul lacului Leman, revenind în regiunea sa natală, Smaland. Ziaristul de la TV4 care l-a intervievat provine din aceeași zonă, în mod tradițional săracă și credincioasă, care este de altfel tema principală a documentarului.

„Avem Smalandul în sânge și știm că un bănuț este un bănuț, chiar dacă nu mai valorează atât ca atunci când cumpăram bomboane și mergeam la școala primară”, i-a spus Kaprad.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri