Parcurile naționale, comori nedescoperite

Data publicării:
Ana Maria Ursu

România deține unul dintre primele locuri în Europa când vorbim de natura neatinsă, rezervații și parcuri naturale. O bogăție naturală rămasă însă puțin exploatată din punct de vedere turistic. E suficient să ne gândim la Delta Dunării sau la Parcul Național Retezat. Dar sunt multe alte locuri în țară, mult mai puțin cunoscute, dar la fel de spectaculoase prin sălbăticia naturii și frumusețea peisajului.

La Cozia există un parc național impresionant, unde se găsesc aprope 1.000 de specii de plante, iar rezervaţia naturală Cuejdel din județul Neamț include cel mai mare lac de baraj natural din Europa. Și tot pe o listă de locuri minunate, dar mai puțin cunoscute, se înscriu și cele peste de 2.000 de peșteri din județul Argeș. 

Parcul are două zone. Prima este cea a rezervaţiilor ştiinţifice, de protecţie integrală, care măsoară peste 7.000 de hectare. Este destinată cercetărilor ştiințifice, iar turismul este controlat, aproape inexistent. Cea de-a doua zonă este cea care o protejază pe prima. Aici turiştii au acces mai uşor

Flora, extrem de generoasă, numără în jur de 930 de specii. Printre plantele ocrotite de lege sunt floarea de colț, iedera albă, dar şi pinul de pământ. Fauna este clasificată în funcţie de înălțime. La mare altitudine găsim păsări răpitoare mari, mai jos carnivore precum urs, lup, râs, iar spre baza piramidei sunt caprele negre, cerbii sau mistreţii. Munţii acoperiţi de păduri de gorun, fag şi molid, ascund legende.

Parcul Naţional Buila Vânturariţa a fost declarat arie protejată în anul 2005 şi este cel mai mic din România, cu o suprafaţa de 4186 de hectare. Pe lângă peisajele extraordinare, locul adăposteşte specii de plante şi animale protejate prin lege.

Accesul în parc este greoi. Așa s-au păstrat nealterate şi alte elemente ale patrimoniului natural. Printre ele, peşterile. Dintre ele, doar două pot fi vizitate: Peştera Liliecilor, care în prezent este periculoasă din cauza bolovanilor prăbuşiţi, şi cea a Urşilor, situată la doar câteva sute de metri de intrarea în parc. Ambele sunt însă disputate cu judeţul vecin, Argeş.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri