Acuzaţiile aduse lui Horea Uioreanu

Data publicării:
horea uioreanu

Proprietarii firmelor de construcţii acceptau să-i ofere lui Horea Uioreanu un comision de 10 - 15 procente din valoarea lucrărilor, susţin procurorii. Sumele proveanu din fondurile Consiliului Judeţean Cluj sau ale Ministerul Dezvoltării. Procurorii DNA au descoperit că majoritatea banilor ar fi fost daţi de omul de afaceri Vasile Pogăcean.

Pentru contracte în valoare de aproximativ 4 milioane de lei, Horea Uioreanu ar fi perceput un comision de 700.000 de lei. Afaceristul a plătit, însă, doar 400.000 de lei din suma negociată. Pentru restul, fostul şef al Consiliului Judeţean Cluj şi-a trimis consilierul să negocieze, reiese din referatul DNA:

Pogăcean Vasile: Mă, spune-i la Horea, ascultă ce îţi spun eu, că dacă se mişcă lucrurile rapid şi ăsta, mă ocup în avans de tăt…
Pop Răzvan Marius: Da.
Pogăcean Vasile: (…) Numa să apuc la prima decontare, înţelegi? După aia le „băgăm" noi pe facturi, ştii ce zic?

Conform referatului DNA, Marius Pop, consilierul lui Horea Uioreanu, ţinea o evidenţă a sumelor de bani primite de la afacerişti.

Pop Răzvan Marius: Deci ai avut aşa, în 2012, arierate la Fizeş, 1.200, în 2013 la Câţcău OG 28, 200, la Fizeş 1.000 şi aşa...
Uioreanu Horea: Da.
Pop Răzvan Marius: (...) la Câţcău atâta...
Uioreanu Horea: Astea s-au încasat deja.
Uioreanu Horea: Bun, şi el o dat...
Pop Răzvan Marius: El o plătit...
Uioreanu Horea: Şi total cât îi? Îmi spunea că... un miliard şi ceva până la urmă.
Pop Răzvan Marius: El o plătit un miliard...
Uioreanu Horea: Da.
Pop Răzvan Marius: O sută până acuma.
Uioreanu Horea: Bun, deci îi...
Pop Răzvan Marius: Şi mai are ...
Uioreanu Horea: Deci trei.
Pop Răzvan Marius: Aproape trei.
Uioreanu Horea: Cu varianta 10 ? Cu varianta 10?

Procurorii anticorupţie susţin că Horea Uioreanu a primit mită şi de la omul de afaceri Ioan Bene. Firma acestuia s-a ocupat de lucrările de modernizare a pistei aeroportului din Cluj-Napoca. Documentele de la dosar arată că lucrările au fost făcute fără licitaţie. Pentru a acoperi ilegalităţile, a fost organizată totuşi o procedură de licitaţie unde câştigătoare a ieşit compania deţinută de Ioan Bene. Intersant este că, la acel moment, lucrările erau deja încheiatate, notează procurorii DNA.

Fostul şef al forului judeţean din Cluj ar fi primit de la Ioan Bene 300.000 de lei, în mai multe tranşe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri