Osemintele dizidenţilor din Năsăud, deshumate

Data publicării:
deshumare-1

Osemintele au fost duse la Institutul de Medicină Legală din Bistriţa, unde urmează să se stabilească data la care au fost îngropate şi dacă le aparţin, într-adevăr, celor doi dizidenţi, căutaţi de istorici. Deocamdată, aceasta este doar o ipoteză, deoarece cei doi au fost aruncaţi într-o groapă comună, care a devenit, ulterior, cimitir. În plus, la cererea familiei, Parchetul poate dispune şi o expertiză pentru stabilirea ADN-ului rămăşiţelor, însă analiza ar putea dura până la 2 luni.

Gheorghe Pașca şi Gavrilă Rus locuiau în apropierea orașului Năsăud și au fost considerați de regim chiaburi și mult prea vocali. Pașca, un vânător împătimit, a intrat în vizorul comuniştilor atunci când a refuzat să renunţe la arma sa. Pentru a nu fi arestat de ofiţerii Securităţii, s-a adăpostit în munţi, între anii 1955 şi 1965.

"A fost urmărit, hăituit zece ani de zile. N-a fost o zi să nu fie. Vă daţi seama? Bandiţii şi escrocii şi criminali", povesteşte Gheorghe Paşca, fiul luptătorului anticomunist. 

Oamenii Securităţii au încercat să-l prindă pe Gheorghe Paşca, convingând-o pe o apropiată a bărbatului să meargă după el, în munţi. Planul a eşuat, iar femeia a devenit iubita lui şi a născut în pădure o fată şi, mai târziu, în penitenciarul din Satu Mare, un băiat, care a şi păstrat numele tatălui.

"N-a vrut să-l trădeze sub nicio formă. O fost o femeie cu sânge rece şi ea", mai spune Gheorghe Paşca.

În ultimii 5 ani de rezistență, lor li s-a alăturat Gavrilă Rus, considerat fiu de chiabur. Acesta a dezertat din armată, unde fusese detaşat la construcţia canalului Dunăre-Marea Neagră.

Cei doi luptători anticomunişti s-au ascuns de Securitate timp de 5 ani, undeva, într-o groapă ce nu măsura mai mult de 20 de metri pătraţi.

Ultima noapte de rezistenţă a fost una de iarnă. Gavrilă a plecat în sat după mâncare, a lăsat urme în zăpadă, iar un turnător a mers pe ele până la buncăr. În aceeaşi noapte, zeci de ofițeri au ciuruit zona timp de aproape două ore.

Trupurile celor doi au fost ținute trei zile și trei nopți în fața porţii sediului Securității din Bistrița, pentru a-i îngrozi pe cei care nu erau de acord cu deciziile regimului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri