Mărturii cutremurătoare de pe lacul Siutghiol: „Am vrut să umflăm o barcă de jucărie a copilului, să plecăm cu ea”

Data publicării:
elicopter epava-1

 

Apartamentul în care locuieşte Gheorghe Iorov este situat pe marginea lacului Siutghiol. Era cu cei doi nepoţi, pe terasă, în momentul în care a zărit elicopterul SMURD. Nimic nu i-a dat de înţeles că avea să urmeze o tragedie. Aparatul avea un zbor lin şi se apropia din ce în ce mai mult de luciul apei.

Gheorghe Iorov, martor: „Nu era dezechilibrat, era foarte lin şi venea uşor. Totul era sub control. Aşa părea. În momentul în care a atins lucriul apei, s-a dat peste cap, s-a rupt coada elicopterului. Palele alea mari au făcut nişte valuri, nişte spume, era apă multă, după care s-a dus la fund”.

Au urmat apoi câteva zeci de secunde de linişte. Parcă nimic nu se întâmplase. Lacul devenise la fel de liniştit ca la început. Gheorghe Iorov a sunat la 112 să anunţe că a văzut un elicopter prăbuşindu-se, dar i s-a spus că accidentul fusese deja anunţat şi că ajutoarele erau pe drum.

Gheorghe Iorov, martor: „După vreun minut, am auzit strigătele de ajutor. Eram pe ponton când se striga după ajutor. Era o voce de bărbat, de femeie? Era voce de bărbat, după părerea mea. O singură voce? O singură voce, de bărbat”.

Strigătele au încetat după câteva zeci de secunde. Din nou, pe lac s-a lăsat liniştea. În acest timp, pe ponton, oamenii intraseră în panică.

Gheorghe Iorov, martor: „Noi ne pregăteam, nu ştiam ce să punem, să ne ducem înspre el. Întrebam dacă are barcă cineva, dacă ... Am scos o jucărie de-a ălora mici şi încercam s-o umflăm, să mergem cu jucăria încolo...nu...nu se putea”. 

Oamenii au deschis porţile către aleea îngustă de acces, au scos lanţurile pentru a face loc ambulanţelor. Alţii au ieşit în stradă să îi ghideze pe medici pentru că accesul este mai greoi.

Gheorghe Iorov, martor: „Ambulanţele s-au oprit undeva pe partea aia, că le vedeam şi a început lumea să strige: "Veniţi încoace". Era agitaţie şi foarte multă lume încerca să ajute cumva. Mi s-a părut o veşnicie. Mi s-a părut foarte lung timpul până când au venit echipajele de salvare. Primele au venit ambulanţele. Au venit aici. Trei parcă erau”.

Apoi au ajuns şi Pompierii. S-au oprit la 200 de metri de alee, în parcare, pentru că nu aveau loc pe străduţa îngustă. Barca lor s-a intersectat cu cea a unui pescar care venise de la 6 kilometri depăratre, din localitatea Ovidiu, adică de pe malul celălalt al lacului. În tot acest timp, oraşul vuia de sirenele ambulanţelor, maşinilor militarilor şi ale forţelor de ordine despre care vorbeşte Gheorghe Iorov. În centrul oraşului, în zona Casa de Cultură, trecătorii erau panicaţi.

Ion Chirea, martor: "Ambulanţe, o maşină de poliţie. Era însoţită de o maşină neagră, cu însemnele Guvernului pe ea, emblema ţării, pe portiera dreaptă, îndreptându-se către Mamaia, o maşină militară, un camion militar. Se vedeau soldaţii în el şi cu o barcă, o remorcă monoax cu o barcă pneumatică”.

Bărbatul spune că era, probabil, trecut de ora 17.00 când a văzut toate aceste maşini îndreptându-se către staţiunea Mamaia.

Toate operaţiunile de pe lacul Siutghiol au fost sistate în dimineaţa zilei de marţi, 16 decembrie, la ora 4 şi 15 minute, atunci când a fost găsită şi ultima victimă: asistenta medicală.

reporter: Oana Manoilă
operator: Victor Niţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri