Expediţia în Nepal condusă de Ticu Lăcătuşu, eşuată din cauza temperaturilor extreme

Data publicării:
ticu 3

Alpiniştii români au plecat la drum cu 700 de kilograme de echipamente şi provizii pentru a pune steagul pe unicul vârf din Munții Himalaya care nu a fost cucerit încă. O lună de zile a durat expediția, timp în care Ticu Lăcătușu, Cristi Gruia, Viorel Anzăroiu și Sebi Paulenco au riscat până la limită. Ticu Lăcătușu, liderul expediției Tsartse: "Vremea ne-a ajutat, practic, până în ultimele zile, când a început să ningă și a făcut progresul nostru destul de anevoios, destul de dificil, având în vedere că transportam și foarte multe echpamente și mai ales acele corzi fixe. Aproape o mie de metri de coardă pentru a echipa un traseu necunoscut."

După ce au reușit să treacă de vârful Tashi Kang, parte din traseul lor pentru a ajunge la vârful Tsartse de 6. 346 m, cei patru au fost nevoiți să renunțe."Am plecat noaptea la ora 1:00. Din păcate, până să apară primele raze ale soarelui, un membru al echipei a avut probleme foarte mari cu frigul. I-au înghețat picioarele. Am încercat să îl asistăm, să îl încălzim și noi am înghețat stând pe loc," mai povesteşte Ticu Lăcătuşu. 

Fiind ultima zi de expediție, cei patru alpiniști nu au mai riscat încă o încercare: "Sunt mulți alți factori care țin de partea de risc inerentă alpinismului Himalayan cum sunt avalanșele în urma unor ninsori abundente, sunt căderi de pietre, de gheață.  Am avut de parcurs un ghețar crevasat. Sunt cravase, acoperite cu zăpadă, care nu le vezi, dar poți cădea în ele. Pericol destul de serioase la altitudine."

Primul român care a cucerit Everestul în 1995, Ticu Lăcătușu nu va renunța la obiectivul său, acela de a ajunge pe vârful Tsartse: "Muntele a rămas acolo, ne vom întoarce, poate mai bine pregătiți și sunt convins că vom reuși în cele din urmă."



Până acum, au mai încercat și echipe din Germania, Japonia, Statele Unite ale Americii, Australia și Lituania să ajungă pe vârful Tsartse, dar tot fără izbândă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri