Fenomen îngrijorător la Iași: tot mai multe fete devin mame la vârsta copilăriei

Data publicării:
mama gravida

La maternitatea Elena Doamna din Iași, de la începutul anului au fost înregistrate 670 de nașteri. Dintre proaspetele mame, 130 nici nu au împlinit încă vârsta majoratului. O explicație, spun medicii, este lipsa educației sexuale. Tot cadrele medicale spun însă că sunt  și cazuri în care minorele nasc doar pentru a beneficia de ajutorul financiar primit din partea statului.

„Mama minoră sau gravida minoră reprezintă o gravidă cu risc obstretical crescut. La vârsta la care alte fetițe se joacă cu păpușile punem aceste mame în situația de a nu-și continua studiile, în situașia de a îngriji cu un context financiar deficitar un copil atât timp cât de multe ori nu se pot susține financiar nici pe ele”, a explicat medicul Mădălina Ciuhodaru, purtător de cuvânt la Maternitatea Elen Doamna.

Direcția pentru Protecția Copilului are în supraveghere 45 de minore care au devenit mame prea devreme.

„Noi evaluăm fiecare caz în parte. În general optăm pentru sprijinul acestora și reintegrarea lor în familie acolo unde este posibil. Pentru cele care nu au ca plan de viitor implicarea în familie împreună cu copilul, ne putem gândi eventual la o formulă, adopția”, a spus Tiberiu Bantaș, purtătorul de cuvânt al Direcției pentru Protecția Copilului.

Reprezentanții maternității Elena Doamna spun că din septembrie, odată cu începerea noului an școlar, vor începe campanii de conștientizare a minorelor în legătură cu riscurile pe care le presupune aducerea pe lume a unui copil la o vârstă fragedă. Anul acesta, cea mai tânără mamă a împlinit 15 ani cu doar câteva zile înainte de a naște. 

CITEȘTE ȘI: 

Maternitatea Cuza Vodă va avea un ambulatoriu modern pentru femeile însărcinate şi bebeluşi

Natalitate în scădere - mamele spun că nu-și permit mai mult de un copil

Operația de cezariană, la modă în maternitățile de stat din Iași

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri