Gazele românești vor trece Prutul până la sfârșitul anului

Data publicării:
N21 PONTA GAZODUCT 260813

Primul ministru al României, Victor Ponta, a declarat că producţia internă va putea acoperi în câţiva ani tot consumul României şi al Moldovei. "Pentru dânşii, de la anul, va însemna o mai bună negociere. Când poţi să iei din două locuri gazul, este o negociere mai bună. Când ai o singură variantă, nu e negociere, ci este impunere", a spus Victor Ponta, aflat la Iaşi pentru inspectarea lucrărilor la gazoduct.

Proiectul de construcţie a conductei de gaz Iaşi-Ungheni are un buget de 26,49 milioane euro, dintre care 7 milioane euro reprezintă contribuţia financiară a Uniunii Europene. Exportul de gaze este o cerinţă a Comisiei Europene, care a criticat România pentru lipsa conductelor care să permită comunicarea cu reţelele de gaze din statele vecine.

Conducta va avea 30 km pe spaţiul românesc, iar constructorii l-au asigurat pe șeful Guvernului că vor finaliza lucrarea până la sfârșitul anului. După finalizarea conductei, România va exporta iniţial 500 de milioane de metri cubi, pentru ca apoi să ajungă la 1,5 miliarde de metri cubi. Asta înseamă 13% din producția țării noastre. România va trebui, însă, să importe mai mult, la preţuri mai mari, pentru a acoperi exporturile. Cu toate acestea, premierul este optimist și crede că producția internă va crește.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri