IAŞI. Soluție pentru salvarea Fortus. Autoritățile locale vor să construiască un parc industrial

Data publicării:
DAN CARLAN

După discuții purtate cu administratorul special al Fortus, prefectul Dan Cârlan a dat asigurări că angajații își vor primi salariile restante în această lună - primul săptămâna viitoare și al doilea pe data de 25 septembrie. Autoritățile locale vor să găsească variante pentru a salva de la faliment fostul combinat, iar una dintre ele este construirea unui parc industrial la Fortus.

"Secenariul intră în concurs cumva cu anumite tendințe pe care le-am constatat după discuțiile de astăzi și care par să facă mai atractivă pentru anumite zone de interes valorificarea activelor Fortus în modalități mult mai facile, la plesneală, bucată cu bucată, la fier vechi," a declarat Dan Cârlan, prefectul județului Iași. 

Proiectul parcului industrial ar trebui să fie dezvoltat de Primăria Iași care intenționează să preia anumite active de la Fortus în contul datoriilor pe care firma le are către autoritățile locale, aproximativ 11 milioane de euro.

"În schimbul datoriei pe care Fortus o are către municipiul Iași să acceptăm să preluăm unele active pe care ei le-au considerat nefuncționale și care pot veni în sprijinul unui parc industrial. Lucrurile astea se vor putea face doar într-un consens deplin că și AVAS-ul acceptă să meargă până la capăt și împreună cu ministerul economiei să putem face parcul industrial promis," a spus Mihai Chirica, viceprimar al municipiului Iași.

Combinatul Fortus a intrat în insolvenţă în anul 2008, din cauza datoriilor pe care le avea la stat şi către creditori. De atunci, mai bine de jumătate dintre angajaţi au fost disponibilizaţi, iar fabrica a funcţionat la cote de avarie. Planul de reorganizare a societății prevede ca în trei ani din patrimoniul Fortus să fie vândute bunuri în valoare de 70 de milioane de euro pentru achitarea datoriilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri