Mai bine săraci, decât să muncească. Într-o comună din Botoșani, asistații social refuză locurile de muncă

Data publicării:
nu vor la munca

Salarii de 1.000 de lei și condiții bune de lucru, transport gratuit, bonuri de masă și chiar calificare pentru începători. Asta le-a oferit localnicilor din Dângeni o firma de confecții care si-a deschis fabrică în Botoșani. Culmea, din cele 50 de posturi puse la bătaie, doar pentru 14 s-au găsit doritori.

“Au refuzat din start, fără să analizeze prea bine condițiile în care se pot angaja. O reticență accentuate, pot să spun, vine din partea persoanelor care primesc ajutor social. S-au obișnuit cu această formă de ajutor și continuă așa li se pare că e destul,” a explicat Simona Burghianu, referent la Primăria Dângeni.

Ionela Sarariu are 19 ani și a terminat opt clase, iar până acum nu a lucrat nicăieri. A mers la fabrica de confecții dar nu a stat decât două zile: “Ne-a pus să tragem liniuțe, a vrut să vadă dacă știm ceva și le-o plăcut de noi și o zis să mergem la muncă și noi n-am mai plecat. - N-ați mai mers la muncă, nu? - Nu. - Dar ți-ar plăcea să lucrezi în alt domeniu? - Na, depinde ce o fi, unde.”

În aceeași situație sunt sute de localnici din Dângeni pe care sărăcia nu-i convinge să munceasă pentru un salariu decent:

“- Ce venituri aveți dumneavoastră, din ce trăiți? - Ajutor social și alocația copiilor...cam în jur la 400 de lei. - Și un salariu de 1.000 de lei nu v-ar conveni? - Nu, nu, e greu, nu-i că-i ușor că o mai fost lume din sat și o renunțat.”

“- Nu v-ar conveni să mergeți să lucrați la Botoșani în confecții? - Eu n,u că soțul lucrează, eu nu pot să las copiii să mă duc. - Nu v-ar încânta un salariu așa de mare? - Ba da, nu poți să zici că nu.”

Primarul comunei Dângeni este dezamăgit de atitudinea localnicilor, dar speră să-i convingă până la urmă să se apuce de muncă.

Cătălin Rotundu, primarul comunei Dângeni: “În momentul în care le-am adresat întrebarea de ce ați renunțat, am primit un răspuns care, nu știu, mă descurajează: eu banii ăștia îi pot face și acasă, stând cu o vacă sau cu ceva și n-are rost să mă trezesc dimineața și să merg 8 ore și să vin înapoi.”

În comuna Dângeni sunt doar 200 de persoane care au loc de muncă dintr-un total de 3.300 de locuitori.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri