Medicii rezidenți, în război cu Ministerul Sănătății

Data publicării:
MEDIC REZIDENT CABINET

După şase ani de facultate, absolvenţii de Medicină primesc lunar puţin peste o mie de lei. Andrei Hîncu este rezident în anul doi la medicină de urgenţă şi mărturiseşte că face nenumărate ture de noapte pentru a salva vieţi. Chiar şi aşa veniturile lui şi ale soţiei, tot medic rezident, ajung doar pentru plata datoriilor.

„Avem şi noi de plătit utilităţi, chirie, avem nevoie de materiale de studiu, cărţi, participări la congrese, iar astea necesită bani, necesită o anumită putere financiară. Cu ajutorul părinţilor am reuşit să ne descurcăm, avantajul e că sunt alături de noi şi ne susţin, încă,” explică Andrei Hîncu, medic rezident. 

În aceeași situație sunt două mii de medici rezidenţi din Iaşi care aşteaptă de două luni acordarea burselor promise de Guvern. Până acum plata s-a amânat de trei ori.

Hotărârea de Guvern privind acordarea burselor a fost luată în discuţie în cabinetul Ponta cu o lună întârziere. Abia acum câteva zile, Ministerul Sănătăţii a fost mandatat sa facă aceste plăţi care, până acum, erau în atribuţia Ministerului Educaţiei, însă Hotărârea trebuie publicată şi în Monitorul Oficial.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, dă asigurări că rezidenţii îşi vor primi banii în această lună: „la o dată care va fi prevăzută pentru toată ţara, rezidenţii vor primi bursele pe luna ianuarie şi februarie , după care se va intra în normal. Atenţie, bursele nu vor fi primite în aceeaşi zi cu salariul pentru că data va fi stabilită de către Trezorerie pentru toată ţara, o anumită zi.”

Rezidenţii nu mai cred însă în promisiuni.

„Deja au fost multiple deadline-uri pe care Ministerul nu şi le-a respectat în ceea ce priveşte acordarea acestei burse. Suntem dispuşi ca împreună cu colegii rezidenţi din celelalte centre să facem eventuale mişcări de protest şi chiar a acţiona pe diverse căi legale Ministerul pentru a obţine acest drept pe care îl avem,” a spus Ovidiu Mitu, reprezentant medici rezidenţi Iaşi.

În ţară sunt 14.000 de medici rezidenţi care ar trebui să primească această bursă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri