Povestiri din infernul din Portugalia. 25 dintre românii trataţi ca nişte sclavi s-au întors acasă, la Suceava

Data publicării:
policia

25 din cei 52 sechestraţi în Portugalia, pe o plantaţie de măslini, au fost trimişi în ţară şi au ajuns vineri seară în autogara de la Suceava. Municitorii au povestit în ce condiții au fost cazati și cum s-a purtat cu ei atât patronul cât și intermediarul care i-a ajutat să plece la muncă în străinătate.

"Am fost cazaţi în nişte case, în condiţii mizerabile. Am muncit în România, toată lumea a muncit, dar nu mi-am imaginat că e aşa de greu la cules de măsline. Mai lipsea biciul cu care să ne lovească pe spate. Am fost mai rău ca negrii pe plantaţie", a povestit un muncitor. "În cameră eram 23 de persoane, aveam un singur WC, nu era apă caldă, erau condiţii inumane", a spus altul.

Oamenii au plecat în Portugalia atraşi de un anunţ care promitea lefuri de 900 de euro. Când au ajuns pe plantaţie, oamenilor li s-a spus că trebuie să plătească chirie 110 euro. Au fost puşi să doarmă pe jos, pe saltele, aveau acces la un singur aragaz şi un frigider. Când şi-au dat seama că au fost păcăliți, oamenii au apelat la Ambasada României la Lisabona și la poliție pentru a primi ajutor.

Grupul de români a fost preluat de Crucea Rosie şi Caritas. Li s-a oferit cazare şi masă până marţi, 5 noiembrie, când au foat îmbarcaţi în autocar către România. Unii au rămas în Portugalia, în speranţa că îşi vor găsi un loc de muncă.

Ministerul Afacerilor Externe atrage atenţia că "astfel de situaţii pot fi evitate dacă, înainte de plecarea din ţară, cetăţenii români care doresc să muncească în străinătate depun diligenţele necesare pentru semnarea contractelor individuale de muncă, prin intermediul agenţilor de ocupare a forţei de muncă în străinătate, persoane juridice române autorizate de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi dacă solicită autorităţilor române competente (inspectoratele teritoriale de muncă) verificarea legalităţii operaţiunilor de intermediere a angajării în străinătate".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri