VIDEO. Cea mai frumoasă bibliotecă din lume, la Universitatea Gh. Asachi din Iaşi

Data publicării:
BIBLIOTECA ASACHI-1

Biblioteca Universităţii Gheorghe Asachi din Iaşi i-a fascinat pe vizitatorii unui site de cultură care a realizat un top al celor mai frumoase biblioteci din lume. O fotografie care suprinde măreţia arhitecturii şi simbolistica folosită a atras peste 900 de voturi, cu 500 mai mult decât umătoarea clasată, biblioteca din Praga.

Frumusețea bibliotecii derivă din stilul eclectic in care a fost construită, stil specific secolului al XIX-lea. Nu a fost gândită unitar din punct de vedere arhitectural. Meșterii vremii au preferat să combine mai multe elemente într-o singură încăpere.

În concurs au intrat clădiri cu secole de istorie, adevarate capodopere arhitecturale precum Biblioteca Regală Portugheză de la Rio de Janeiro sau Bibliotea Naţională a Franţei. Au fost devansate însă de Biblioteca ieseana care funcționează în interiorul Palatului Universităţii, o clădire impunătoare construită în 1860 la iniţiativa domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

“Biblioteca beneficiază de un sediu absolut superb, creația unui mare arhitect elvețian Loius Blanc. El a proiectat această construcție la finele secolului al XIX, după schițele lui Petru Poni,” a explicat prof. Eugen Seghedin, prorectorul Universităţii Tehnice ''Gh. Asachi'' Iaşi.

Daniel Condurache, prorectorul Universităţii Tehnice ''Gh. Asachi'' Iaşi: “Este fără îndoială o bijuterie a Iaşiului în primul rând, a Iaşiului universitar. Ar trebui să ştim să ne conservăm valorile şi să găsim o modalitate de a putea transmite şi celor care vin după noi bijuterii de tipul celei în care stăm astăzi .”

Mândri că la Iaşi se află cea mai frumoasă bibliotecă din lume sunt şi studenţii:

“Atmosfera acestui loc ... este magică.”

“Mi-a plăcut pentru că are foarte multe dotări şi mereu eşti primit cu căldură şi toţi te îndeamnă la lectură.”

La început, pe rafturile bibliotecii se aflau doar 12 mii de volume - cărţi de matematică, chimie organică şi fizică. Numărul lor a crescut de aproape o sută de ori în decursul anilor. Volumele sunt la dispoziţia celor 15 mii de studenţi pe care îi are Politehnica din Iaşi.

“Am ajuns acum să oferim utilizatorilor bibliotecii noastre în jur de un milion de unităţi de bibliotecă, asta însemnând cărţi româneşti şi străine, colecţii standarde şi periodice, microformate,” a spus Mihaela Ştirbu, managerul Bibliotecii ''Gh. Asachi'' Iaşi.

Biblioteca Universităţii Gheorghe Asachi din Iaşi este deschisă de luni până vineri, în intervalul orar 8:00-14:00.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri