Lovitură la vârful Poliției Bihor. Adjunctul șefului instituției, reținut de procurorii anticorupție

Data publicării:
brindas Politie2

Ofițerii DGA și procurorii anticorupție au descins miercuri atât în biroului comisarului-șef Ioan Brîndaș, cât și la locuința acestuia. 

Potrivit unui comunicat al DNA, adjunctul șefului Poliției Bihor este acuzat că "în perioada ianuarie - noiembrie 2011, având în coordonare Serviciul de Investigare al Fraudelor din IPJ Bihor, a finanţat în mod direct activitatea comercială a trei societăţi din Oradea, pentru efectuarea de achiziţii intracomunitare de zahăr, ulei şi alte produse alimentare".

Mai precis, anchetatorii susțin că Ioan Brîndaș a făcut cămătărie: el ar fi acordat, prin intermediar, 45.000 de euro persoanei care controla cele trei firme și a perceput, din 2011 până în septembrie 2013, o dobândă foarte mare, de peste 75.000 euro.

În schimbul acestor bani, spun procurorii DNA, comisarul-șef Brîndaș a protejat cele trei firme pe care le-a finanțat, chiar dacă ar fi știut că sunt implicate în circuite evazioniste. În plus, există bănuieli că ar fi anunțat persoanele cercetate că sunt urmărite penal şi că vor fi efectuate percheziţii la domiciliul acestora.

Adjunctul șefului IPJ Bihor, bănuit că îi anunța pe evazioniști de percheziții

"La începutul luni august 2013, inculpatul a avertizat una dintre persoanele vizate în dosarele de evaziune fiscală constituite la IPJ Bihor că vor fi efectuate percheziţii domiciliare cu posibilitatea luării unor măsuri preventive în cauză. Ca urmare, persoana cercetată a distrus mai multe documente contabile şi alte înscrisuri privind circuitele evazioniste, cât şi înscrisuri privind finanţarea firmelor din împrumuturi obţinute de la diverşi cămătari", se arată în comunicatul DNA.  

Procurorii DNA au decis să-l rețină pe comisarul Ioan Brîndaș timp de 24 de ore, după care îl vor duce joi la Curtea de Apel Oradea cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. La ieșirea din sediul DNA, în drum spre arestul Poliției Bihor, ofițerul s-a mărginit să le spună jurnaliștilor că reținerea lui este doar un "spectacol". 

Ioan Banciu, avocatul lui Ioan Brîndaș: "A fost reţinut pentru 24 de ore. Nu a dat o declaraţie amănunţită, este o anchetă în derulare."

reporter: Bogdan Costea
operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri