Prospecţiuni controversate. Localnicii dintr-o comună bihoreană se tem că utilajele care le-au trecut peste terenuri caută gaze de șist

Data publicării:
BETA brusturi utilaje

Localnicii din satul Țigăneşti de Criş, care aparţine de comuna Brusturi, spun că au intrat la bănuieli zilele trecute când au văzut că pe terenurile lor au fost aduse zeci de cabluri. "Au apărut din senin", susţine un bărbat.

La începutul săptămânii, mai multe utilaje au distrus drumurile de acces spre terenurile agricole și au pus la pământ culturile de porumb. "Toată lumea e nemulțumită; nu au cum să-şi adune oamenii recolta", este revoltat un localnic. 

Oamenii cred că prospecţiunile au alt scop. "Noi am aflat neoficial că sunt explorări pentru gazele de șist. Ei efectiv ne-au mințit că sunt pentru petrol."

Au fost suficiente motive ca mai mulţi localnici să se adune în faţa taberei instalate de firma străină şi să le ceară socoteală angajaţilor. Nu au reuşit să se înţeleagă însă cu nimeni, dar le-au transmis muncitorilor un mesaj dur: "Dacă până diseară nu își iau toate sârmele și tot ce au aparatele, noi suntem hotărâți la noapte să dispară toate de acolo. Le distrugem."

Contradicţii între declaraţiile primarului şi cele ale Consiliului Judeţean

Nemulţumiţii l-au acuzat pe primarul comunei că este de partea firmei străine. Primarul comunei Brusturi, Ioan Petruţ, se apără şi spune că firma străină a primit licenţa de explorare de la Agenția Națională de Resurse Minerale Utile. "Şi Consiliul Județean le-a dat autorizație de explorare", spune edilul. Horia Carţis, şeful cabinetului Preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, are altă opinie: "Firma care astăzi a fost reclamată că face explorări de gaze şi petrol la comuna Brusturi nu are aviz de la Consiliul Judeţean, în speţă, certificat de urbanism."

Reprezentanţii Prefecturii Bihor spun că nu a fost dată vreo autorizaţie cu privire la explorarea sau exploatarea gazelor de şist în judeţ.

Imre Molnár, directorul regional al Accoustic Geophysical Services, susţine că firma pe care o reprezintă efectuează "prospecţiuni pe petrol şi gaze naturale tradiţionale, pentru zăcăminte tradiţionale. Nu e vorba de gaze de şist."

Directorul firmei promite că îi va despăgubi pe toţi proprietarii terenurilor afectate de trecerea utilajelor. Daunele trebuie raportate la primăria din localitate, iar o inspecţie pe teren va stabili valoarea despăgubirii.
În urmă cu două luni, aceeaşi societate primea interdicţia de a face explorări în vederea găsirii gazelor de şist pe raza comunei bihorene Sălard.

reporteri: Claudiu Mihuț/Nagy Orsolya
operatori: Gabor Szilagyi/Darius Pop
editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri