Specii unice, salvate în acvariu. Roşioara lui Racoviţă şi melcul termal au dispărut din lacul din Băile 1 Mai

Data publicării:
BETA rosiaora

Declarat monument al naturii în 1931, lacul termal din Băile 1 Mai a devenit istorie după ce în ultimii patru ani nivelul apei a scăzut văzând cu ochii. Acum în locul lui a rămas doar o baltă de câţiva centimetri adâncime.

"Era plin de nuferi. Îți era mai mare dragul să îl privești. Acum nu mai e apă caldă, nu mai e floare, nimic."

Localnicii susţin că lacul a secat pentru că multe pensiuni şi hoteluri folosesc apa termală din adâncuri. Autorităţile au dispus controale la forajele din zonă, dar un verdict clar nu a fost dat.

"Era apă multă, multă în el. De când s-au făcut vilele astea astea pe aici cred că o trage la ei."

"Cine este în măsură să îngrijească, plecând de la edili și inclusiv locuitorii să aibă grijă de râu."

Situaţia i-a pus în alertă şi pe biologi. Lacul termal a fost casa roşioarei lui Racoviţă şi a unui melc ce au supravieţuit ultimei ere glaciare datorită apei calde din zonă.

"Aceste două specii de climă caldă suferă cumplit. Este foarte cunoscut în lume ca și unicat ca o specie tropicală să trăiască în climă temperată în mod spontan. "ste foarte gravă pierderea aceasta", consideră biologul Anna Marossy.

Ca să le salveze, specialiştii au început în urmă cu un an şi jumătate un proiect prin care au mutat mai multe exemplare de roşioară şi de melc într-un acvariu de la Muzeul Ţării Crişurilor.

"Acestea sunt doar o parte dintre exemplarele care au fost salvate în urmă cu un an și jumătate din Lacul cu Nuferi, iar în această parte sunt urmașii lor care au fost reproduși în captivitate de specialiștii Muzeului Țării Crișurilor", a relatat Yvette Mîrza, reporter Digi24 Oradea.

Biologii au constatat că ambele specii au dispărut complet din natură. Totuşi, cu banii unui şeic arab şi cu ajutorul unor universităţi din ţară şi din străinătate au reuşit să salveze şi să reproducă în acvarii mii de exemplare. O parte din exemplarele reproduse la Oradea au fost trimise în Austria şi Ungaria, pentru a fi asigurată protecţia speciilor în faţa bolilor.

"Putem spune că a fost un succes: a reușit reproducerea în captivitate împreună cu partenerii de la acvariu din Galați și Universitatea Gödölő din Ungaria. Ún total s-au obținut cam 5000 de pui de roșioară și vreo 30 de melc termal", precizează Adrian Gagiu, coordonatorul proiectului de salvare a speciilor endemice.

Acum statul român riscă să fie amendat de autorităţile europene din cauza distrugerii Rezervației Naturale Pârâul Pețea.

Reporter : Mariana Gurgu
Operator : Constantin Gheorghiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri