1,4 miliarde de lei, bugetul Timişoarei în 2014. Cum se vor împărți banii

Data publicării:
buget prima-1

Din acești bani, pentru cheltuieli de personal sunt alocaţi 314 milioane de lei, pentru bunuri şi servicii – 397 milioane de lei, iar pentru finanţarea proiecte din fonduri nerambursabile – 385 milioane de lei.

Valoarea totală a investiţiilor pe care Primăria Timişoara doreşte să le facă în 2014 trece de 122 milioane de lei, cu aproape 30 de milioane de lei mai mare decât în urmă cu un an.

La capitolul Învăţământ, autorităţile locale au alocat, pentru anul 2014, 210 milioane lei din care 202 milioane sunt destinate funcţionării şi 8,5 milioane pentru dezvoltare. Două milioane de lei sunt fondurile destinate pentru achiziţia unor clădiri în care să funcţioneze licee din capitala Banatului. Autorităţile doresc astfel să nu mai plătească chirie pentru multe dintre actualele spaţii în care îşi desfăşoară activitatea unităţi de învăţământ.

La capitolul Sănătate, municipalitatea a alocat, pentru anul 2014, aproape 289 de milioane lei din care 263 de milioane sunt destinate funcţionării şi 25 milioane pentru dezvoltare. Aproape trei milioane de lei sunt banii pe care municipalitatea îi va investi în modernizarea Unităţii de Primire Urgenţe a Spitalului Municipal, sumă la care se adaugă alţi aproape șase milioane de lei pentru dotări. Cinci milioane de lei vor fi folosiţi pentru extinderea Corpului B de clădire la Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu“ şi alte 3,3 milioane sunt destinate dotărilor în spital.

Aproape 13 milioane de lei primeşte Cultura pentru dezvoltare şi peste 10 milioane de lei vor fi alocaţi Sportului, 9 milioane fiind suma destinată lucrărilor de la Sala Polivalentă.

Nu mai puţin de 31 de milioane de lei sunt alocaţi pentru locuinţe, servicii şi dezvoltare publică.



48 de milioane de lei sunt banii destinaţi pentru investiţii la capitolul Transporturi, din care 11,6 milioane pentru transportul în comun. Autorităţile locale doresc să cumpere 30 de autobuze articulate, un autocar şi mai multe microbuze. Mai mult decât atât, cu ajutorul unor fonduri europene, autorităţile plănuiesc să pună în aplicare proiecte în valoare de peste 205 milioane de lei.

29 de milioane sunt banii alocaţi pentru lucrările la străzi, bani destinaţi investiţiilor.

Pentru proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile, administraţia locală are pregătiţi peste 385 de milioane de lei, care provin atât de la Uniunea Europeană, cât şi de la bugetul de stat, credite şi din cel local.

De asemenea, peste 17 milioane de lei din bugetul pentru investiţii al municipalităţii sunt acordate pentru reabilitarea clădirilor istorice: reabilitarea termică şi achiziţia de imobile.

Proiectul de buget pe anul 2014 intră în dezbatere publică luni, 27 ianuarie, de la ora 16, în sala de consiliu a Primăriei Timişoara.

redactor: Miodrag Hojda
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri