Acuzaţii urât mirositoare la adresa celei mai mari fabrici de anvelope din vestul ţării

Data publicării:
continental A 1



Maria a venit pe lume în urmă cu un an și jumătate. Părinții ei spun că au ajuns în spital din cauza poluării: ”Nu poți să aerisești, nu poți să respiri, e îngrozitor. Anul trecut, când o plimbam pe micuță, pe pătură era negru de fum. Din 2003 merg la salină, am o rinită alergică, care se accentuează din cauza asta. Și vorbesc nazal, vocea e modificată. Și s-a agravat. Un copil sănătos, și sănătos s-a născut, ce-o să fie cu el?”.

 

Fabrica de anvelope, de la care, spun oamenii, provine mirosul, a fost construită în apropierea Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș". Medicii de aici confirmă faptul că mirosul intens îl resimt chiar și pacienții. Medicul Virgil Musta ne spune că ”poluarea este un factor care predispune la slăbirea imunității locale și predispune la infecții vara, când este cald și când sunt anumiți curenți, se mai simte un miros aparte”.

 

Nemulțumiți de atitudinea autorităților, mai mulți timișoreni încearcă să atragă atenția opiniei publice, prin diverse metode. S-au reunit într-un grup, pe o rețea de socializare, iar în fiecare săptămână, începând din această vară, organizează un protest tacit, cu măști, în centrul orașului.

Reprezentanții Directiei de Mediu din Timișoara recunosc faptul că, periodic, ajung la instituție plângeri din partea timisorenilor, referitoare la poluarea din oraş.

Adrian Bere, director al Direcției de Mediu Timișoara, a precizat pentru Digi24 Timișoara: ”În momentul de față, am făcut adrese către organele în drept să oprească sau nu funcționarea, în funcție de ceea ce se constată la fața locului”.

 

”A fost o eroare, după părerea mea, atunci cand s-a aprobat, de către autoritățile locale și de către Guvernul României, instalarea unei fabrici de cauciucuri atât de aproape de zonele rezidențiale pentru că nu ne putem aștepta ca în jurul unei fabrici de cauciucuri să miroase a Chanel. Avem stabilită o întâlnire cu conducerea companiei Continental în zilele următoare”, afirmă Nicolae Robu, primarul Timișoarei.

În timp ce autoritățile locale admit că este o problemă și dau vina pe vechea administrație, reprezentanții fabricii de anvelope declară că respectă legea în vigoare. Ioan Purdea, coordonator relații publice, Continental Anvelope Timișoara, ne transmite: "Continental Anvelope Timişoara investeşte constant în tehnologie de ultimă generaţie, care este în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene privind protecţia mediului şi sănătatea populaţiei. Toate măsurătorile demonstrează că fabrica respectă reglementările Uniunii Europene şi ale României privind protecţia mediului".

Timişorenii care au participat la proteste faţă de poluarea din Timişoara în ultima perioadă spun că nu au de gând să se oprească.

reporter: Adina Iriza
operator: George Ștefăniță
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri