Arad: plătesc impozite, dar nu au drum. Insula a III-a, un cartier cu 500 de case, se află la mâna a două primării

Data publicării:
fara drum prima

”Asta e strada pe care a murit tata, chiar anul trecut, în aprilie. Era week-end. Am venit cu el aici la recreere să ne simţim bine”. Medicii de pe ambulanţa care au venit să-i acorde primul ajutor bolnavului au ajuns la el fără nici un fel de echipament care să-i ajute în tentativa de a-l resuscita. În lipsa unui drum, ambulanţierii au trebuit să ajungă în fosta zonă de agrement pe jos după ce au traversat un pod șubred peste Mureş. ”Pentru moment, singura cale permanentă de acces o reprezintă acest pod din pontoane, pe care localnicii şi l-au făcut singuri. De întreţinerea sa anuală se îngrijesc tot cei care locuiesc în acest cartier, fără nici un fel de ajutor din partea Primăriei”, spune Dan Codre, reporter Digi24 Timișoara.

Deşi plătesc impozite, anual, Primăriei Arad, iar unii dintre ei au chiar buletine pe adresele de pe fosta insulă, localnicii spun că, până acum, autorităţile nu le-au ascultat cerinţele. ”Le-am solicitat un drum de acces, să ne ajute cât de cât. Am făcut o scrisoare către dânşii, după care am primit şi rezultat. Nu suntem mulţumiţi de rezultatul ce l-am primit de la dânşii”, ne-a declarat Florenţa Cheptănaru, vicepreşedintele Asociaţiei Insula Mureş.

”Drumul e foarte important! Fără drum nu poate veni salvarea, nu pot veni pompierii, nu poate veni... o ars trei cabane într-un an de zile anul trecut!”, ”Plătim taxe şi am dori măcar să ne toaleteze copacii. Că îs foarte mulţi, îs foarte bătrâni... e un pericol”, spun localnicii.

Rezolvarea problemei nu este însă deloc simplă, căci terenul pe care se află drumul şi responsabilitatea realizării lui sunt, se pare, în mâna a două primării diferite. ”Drumul pe care dânşii şi-l doresc, pe care l-au solicitat şi la noi la Municipalitate, nu se află în primul rând pe teritoriul Municipiului Arad, ci pe teritoriul comunei învecinate, Zădăreni”, spune Corina Drăghici - purtător de cuvânt al Primăriei Arad.

”Comuna Zădăreni, din păcate, nu poate investi în acest drum, deoarece taxele şi impozitele de la Insula a III-a merg spre municipiu”, spune Doina Petri, primarul comunei Zădăreni.

Problema depăşeşte până şi competenţa Consiliului Judeţean, drumul peste câmp spre insulă nefiind unul de importanţă strategică, el nu va putea fi realizat pe banii judeţului. ”Spun că aici e puţin mai greu ca şi... practic să-l transformi în drum judeţean, dar poate fi reclasificat ca şi drum comunal”, ne-a declarat Cristian Drăgan, administratorul Judeţului Arad.

Insula Mureş a fost până înainte de 1989, exclusiv, o zonă de agrement. După 1990, o parte din cei care aveau cabane aici au început să locuiască permanent în zonă. Deşi nu le oferă nici un fel de facilităţi, municipalitatea le percepe localnicilor anual taxe ca şi cum ar locui într-un cartier obişnuit al Aradului.

Reporter: Dan Codre
Operator: Cristian Kovacs
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri