Cu un picior în facultate și cu gândul în străinătate 

Data publicării:
umf prima

Medicina este unul dintre domeniile preferate de către proaspeţii absolvenţi ai clasei a XII-a. În numai trei ore, 250 de studenţi se şi înscriseseră la Universitatea de Medicină şi Farmacie Victor Babeș din Timişoara.

Cei mai matinali au fost elevii din afara oraşului: ”Am venit foarte de dimineață, nu știu exact ora, dar am plecat de acasă chiar de la ora 5”.

Alți viitori studenți veniți pentru înscriere se gândesc deja la momentul în care vor ajunge să profeseze. Mulţi dintre ei se văd deja plecaţi din ţara în care vor studia, speră ei, pe locuri subvenţionate de la buget. - La ce facultate v-ați înscris? ”La tehnică dentară. Aș vrea să plec în Germania. Mi se pare o țară ok. Are infrastructură, are tot. Aș pleca în Germania pentru că e o țară dezvoltată Și mi se pare că ai alte oportunități dacă ajungi acolo”, - Ce faci după ce termini facultatea? ”Mă gândesc să profesez. Dacă s-ar ivi o oportunitate m-aș duce și în altă țară”, ”Când construcțiile cad, industria cade, în medicină e mereu de lucru”, - Dacă s-ar ivi oportunitatea să profesezi în altă țară, ai pleca? ”Normal că aș pleca. Fără să mă gândesc a doua oară”.

Realitatea ultimilor ani, în care foarte mulţi medici au plecat să muncească în străinătate, o cunosc și reprezentanții Universității de Medicină din Timișoara, conştienţi că mulţi dintre studenţii de aici se vor îndrepta spre aceeaşi direcţie.

”O bună parte din cei care doresc să studieze medicină și farmacie au intenția clară de a emigra după terminarea studiilor. Cauza este cea pe care o știm cu toții , faptul că sistemul sanitar este într-o permanentă reformare, schimbare, transformare, respectiv salarizarea”, precizează Andrei Motoc, purtător de cuvânt al Universității de Medicină și Farmacie Victor Babeș din Timișoara.

La Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș din Timișoara, numărul locurilor s-a suplimentat anul acesta cu 5%. La cele trei facultăți - Medicină, Medicină Dentară și Farmacie există 580 la locuri bugetate și 406 cu taxă.

reporter: Corina Sfia
operator: Tibi Alasu
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri