Demersuri pentru primul lac artificial de canotaj. Primăria Timișoara vrea să realizeze, cu bani europeni, o pistă de canotaj

Data publicării:
canotaj prima

În fiecare dimineață, zeci de canotori din Timișoara ies la antrenament. După sesiunea de încălzire și pregătirea echipamentului, sportivii parcurg kilometri întregi de-a lungul Canalului Bega. Antrenamentele s-ar desfășura mult mai organizat dacă ar avea la dispoziție o pistă specială.

”Ar fi mult mai ok, mai organizat, nu am mai avea trabă să ne încurcăm. Cinci antrenamente pe zi, apoi pauză și iar cinci antrenamente. Deci, cât încape. Însă, în curând, antrenamentele canotorilor ar putea fi perturbate”, spune Patricia Ștef, sportivă.

”Pe canalul Bega, cât de curând nu se vor mai putea face antrenamente. Știm cu toții că în curând vor circula acele vaporete și nu putem expune copiii la un pericol iminent. Proiectul este de fapt un canal lung de 3 km și lat de 100 m pe care se vor putea desfășura competiții și antrenamente, atât canotaj, caiac, tot ce înseamnă sport nautic”, precizează Traian Stancu, președintele Asociației Județene de Canotaj Timiș .

”Asemenea pistă este necesară pentru a se antrena și pentru a desfășura competiții. Când ne confruntăn cu alte țări, vedem și noi unde ne situăm și cât mai avem de lucru”, adaugă și Valentin Lucian Hada, instructor canotaj.

Astfel de piste pentru canotaj pot fi întâlnite la competițiile internaționale din Anglia sau Portugalia. Autoritățile locale le iau drept exemplu pentru un viitor proiect ce presupune crearea unui lac artificial în apropierea cartierului Plopi.

”Există o locație la care ne-am gândit, exită un teren în proprietarea primăriei, în partea de vest a orașului, în vecinătatea canalului Bega, pentru că acest canal are nevoie de foarte multă apă”, ne-a declarat Ștefan Sandu, consilier local timișoarean.

Pentru amenajarea lacului artificial, Primăria Timișoara intenționează să acceseze fonduri europene, iar lucrările ar trebui să fie gata în cel mult doi ani. Realizarea proiectului ar fi un pas înainte pentru canotajul românesc, a cărui istorie a început aici, la Timişoara, în 1864.

Canotaj pe Bega: Campionatul Naţional de Fond rezervat juniorilor 

Reporter: Raluca Popa
Operator: Adrian Ionescu
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri