„Indignaţi” din Spania, veniți la Timişoara să-i cunoască pe protestatarii față de proiectul Roșia Montană

Data publicării:
protestatari A-1

Ei sunt membrii mișcării 15-M din Spania. În 15 mai 2011, ei şi zeci de mii de spanioli au ieșit în stradă pentru a protesta față de criză, Spania atingând în acea perioadă un număr record de șomeri. Aseară, doi membri ai grupării au ajuns la Timişoara. Tinerii au venit să îi cunoască pe protestatarii ce vor să împiedice exploatările miniere de la Roșia Montană.

„E un protest care unește multe puncte de vedere, mulți oameni diferiți. Acest lucru este logic. De exemplu, în Spania, problema noastră este că toate protestele sunt susținute de o parte a populației. Cealaltă tabără este integral în favoarea Guvernului. Aici, pare că este împărtășit de mai multe pături sociale”, afirmă Miki, membru al grupării 15-M.

Corturile instalate în Piaţa Unirii de protestarii de la Timişoara le-au fost tinerilor din Spania adăpost peste noapte. Cei care de nouă săptămâni participă la marșurile împotriva proiectului Roşia Montană au vrut să afle cum se pot organiza la Timișoara acțiuni similare celor din Madrid și Barcelona.

 

”La noi, civismul este încă la un nivel micuț și va trebui să crească, dar experiențele lor și sfaturile lor sunt absolut utile, oricând”, susține Florin Arhire, organizatorul mişcărilor Roşia Montană.

Membrii mișcării 15-M din Spania au mai fost la Bucureşti şi Cluj. De nouă săptămâni, proiectul Roşia Montană mobilizează mii de oameni în Capitală şi sute în marile oraşe ale ţării. Conform unui studiu realizat de Corporația de Radio și Televiziune din Spania, se estimează că la protestele Mișcării 15-M au participat, în total, între 6 și 8 milioane de persoane.

reporter: Ioana Sapianu
operator: George Ștefăniţă
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri