Masterate "ca-n filme" la Universitatea de Vest din Timişoara

Data publicării:
admitere



Profesia de mediator a apărut în România în 2006, iar din acest an apelul la un astfel de profesionist a devenit obligatoriu în cazul deschiderii unui proces în instanţă.
Medierea presupune soluționarea pe cale amiabilă a diferitelor conflicte juridice sau litigii comerciale. Avantajele părţilor implicate sunt costul redus şi soluţionarea mai rapidă a cauzelor.

Este cu siguranță la început de drum, este o meserie nouă. Va trebui sa treacă ceva vreme până când oamenii să ințeleagă necesitatea apelării la un mediator și de aici încolo să apeleze cu încredere la serviciile acestuia”, ne explică Călin Stăiculescu, mediator.



În acest moment în Timișoara sunt 254 de mediatori.
Numărul lor s-a dublat față de aceeași perioadă a anului trecut. Ca să se adapteze cerințelor pieței, Universitatea de Vest din Timișoara a introdus masterul de Comunicare şi mediere în conflicte sociale. Aici s-a înscris pe ultima sută de metri și Cristina Spătaru. A terminat deja un curs de mediator, dar crede că nu este de ajuns. Așa că a decis să își continue studiile: ”Profesorii pot să te indrume mult mai clar decat ceea ce poti sa acumulezi într-o săptămână de practică și de cursuri”.

Alte idealuri hollywoodiene, alt master. Chimie criminalistică este un alt obiect care se va studia începând din toamnă, la Universitatea de Vest. S-au înscris până acum 12 studenți care visează să calce pe urmele idolilor din serialul CSI .

Remus Scrob, șeful Serviciului de Criminalistică din cadrul IPJ Timiș, afirmă că ”Activitatea de criminalist nu este ușoară, presupunând ca, la orice oră, să fii disponibil pentru a desfășura și a participa la activități de cercetare la fața locului”.

Absolvenții de facultate care vor să devină mediatori sau criminaliști se mai pot înscrie la cursurile de master în sesiunea din septembrie de la Universitatea de Vest din Timișoara. Peste 60 de locuri sunt încă disponibile. Tot din toamnă, Universitatea de Vest din Timișoara vine și cu alte noutăți la nivel de studii postuniversitare.

În zona de Știinte ale Comunicării, avem jurnalismul tematic, un jurnalism care își propune să dea specialiști pe diverse paliere și domenii care interesează publicul. E vorba de un master de aplicații ale fizicii în medicină, un domeniu extrem de vast”, afirmă Mădălin Bunoiu, prorectorul Universitătii de Vest din Timișoara.

1.100 de locuri bugetate oferă anul acesta Universitatea de Vest din Timișoara, la aproape 100 de masterate.

reporter: Gerhald Ernst
imagini: Cristian Axinte

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri